Bakkemynte
Acinos arvensis
- Synonym: Clinopodium acinos, Satureja acinos
- Familie: Leppeblomstfamilien – Lamiaceae (Labiatae)
- Høyde: 10–30 cm
- Blomst: Kronen toleppet, 7–10 mm lang, hårete, med 5 koblede kronblader, fiolett. Overleppen flat. Underleppen 3flikete med hvite tegninger, midtfliken tagget og større enn sideflikene. Blomsterbeger med 5 koblede begerblader, toleppet, oppsvulmet, hårete (også kjertelhår). De tre flikene på overleppen er kortere enn de to flikene på underleppen. Pistill med 2 koblede fruktblader, firedelt fruktknute, enkeltsittende griffel, arr toflikete. Pollenbærere 4, 2 lange, 2 korte.
- Blader: Motsatte, kortstilkede eller nesten uten stilk, korte hår på begge sider. Bladplate lansettformet til elliptisk med tydelige nerver på undersiden, spredt og grunt tannet, og med nedrullet kant.
- Frukt: En firedelt spaltefrukt (schizocarp). Delfrukt rund og gulbrun.
- Voksested: Tørre enger, bergområder, åssider, tørre og åpne voksesteder. Ofte på kalkstein.
- Blomstringstid: Juni–august.
Bakkemynten er en ettårig eller kortlivet flerårig plante. De grønne delene av planten har en aromatisk duft som minner om krydderplanten sar. Denne arten vokser naturlig i solfylte åssider og bergområder, og har til en viss grad nytte av menneskelig aktivitet.
En nær slektning av denne arten, kransmynte (Clinopodium vulgare), finnes også i Finland. Den skiller seg fra bakkemynten blant annet ved at den har en mørk lilla krone, som er 10–20 mm lang. Kransmyntens blader er også nesten helt luktfrie.