S. viscosus & S. sylvaticus

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Bergsvineblom

Senecio sylvaticus

  • Familie: Korgplantefamilien – Asteraceae (Compositae)
  • Høyde: 20–50 cm
  • Blomst: Gule, tungeformede, små stråleblomster (8–15) og rørformede skiveblomster gruppert sammen i blomsteraktige hoder (capitula), ca. 5 mm brede. Blomsterkrone med 5 koblede kronblader. Blomsterbeger omformet til pappus. Pollenbærere fem, pollenknapper sammenkoblet til et rør rundt griffelen. Pistill med to koblede fruktblader, enkeltsittende griffel, arr toflikete. Hode støttet av en krans med dekkblader som er svært smale, korthårede og ofte svarte i spissen. Rett under de svøpende dekkbladene sitter 2–5 sylformede dekkblader. Hoder (capitula) i en kvast.
  • Blader: Vekselvise. Nedre blader med kort stilk, øvre blader uten stilk og omslutter stengelen. Bladplate lansettformet til elliptisk, vanligvis fjærflikete.
  • Frukt: En mørkebrun, oval, rillet, lett hårete frukt (cypsela) kronet med en pappus med enkle hår.
  • Voksested: Bergområder, skogslysninger og utbrente områder, åkrer og enger i grusholdig jord, veikanter, sandtak, udyrket mark.
  • Blomstringstid: Juli–september.

Bergsvineblomen er en ettårig plante uten forgreninger eller med spredte forgreninger i toppen. Den trives i sur jord og er derfor ikke en plante man finner i fruktbar, dyrket mark, i motsetning til den tett beslektede åkersvineblomen (S. vulgaris). Ellers er de to artene svært så like. Bergsvineblomen har derimot vanligvis stråleblomster (som raskt bøyer seg), er mer sped og har en høyere stengel og lengre leddstykker enn åkersvineblomen. Bergsvineblomen er en giftig plante.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page