© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Dvergmaure

Galium trifidum

  • Familie: Maurefamilien – Rubiaceae
  • Høyde: De utstående stenglene er 5-25 cm lange, grove og firkantede.
  • Blomst: Regelmessig. Kronen hjulformet, ca. 1 mm bred, med 3 hvite, basalt koblede og spisse kronblader. Ingen blomsterbegre. Pollenbærere 3, festet mellom kronflikene, pollenbærere gule. Pistill med 2 koblede fruktblader. 2 grifler, nesten helt sammenkoblede. Blomsterstanden en kvast med 1–3 blomster.
  • Blader: I kranser rundt stengelen, uten stilk. Kransene består vanligvis av fire blader som er lineære til smalt elliptiske, ca. 9 mm lange, uten endespiss, med rund tupp. Kantene hårete og noe nedrullede.
  • Frukt: En spredt hårete, grov schizocarp som består av to nesten kuleformede deler.
  • Voksested: Våtmarker, starrområder, bekkekanter, oversvømte enger.
  • Blomstringstid: Juni–august.

Den flerårige dvergmauren finnes nesten bare i de boreale vekstsonene. Den er i større grad en vannplante enn den nært beslektede myrmauren (G. uliginosum) og sumpmauren (G. uliginosum). Dvergmauren skiller seg overfladisk fra myrmauren ved at den er mindre, og at den har en klamrende stengel og en tredelt krone.

Maurene ligner på sine slektninger, myskene (Asperula spp.). De mest karakteristiske kjennetegnene finnes i blomstene. Kronen på myskene er traktformet med et langt rør. Kronen på maurene er hjulformet med et kort rør. Medlemmene av maurefamilien (Rubiaceae) i Finland bærer tilsynelatende bladene sine i kranser. I virkeligheten bærer hvert ledd bare to motsatte blader. Det er akselbladene som ligner svært mye på blader.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page