© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Engsyre

Rumex acetosa

  • Familie: Syrefamilien/slireknefamilien – Polygonaceae
  • Høyde: 30-80 cm. Stengel glatt, forgrenet fra blomsterstanden.
  • Blomst: Regelmessig, liten, særkjønnet. Hannblomst: Blomsterdekkblader seks, med hinneaktige kanter, ofte røde, mindre enn 2 mm lange. Seks pollenbærere. Hunnblomst: Blomsterdekket består av to kranser av tre. Bladene i den ytre kransen er små, grønne og opprette. Indre krans utgjør klaffene som omslutter frukten. De har elliptiske og tynne, grønne eller røde blader med hele kanter, og en liten knort ved basen. Klaffer lengre enn frukten. Pistillen består av tre koblede fruktblader, tre grifler.
  • Blader: Vekselvise. Hårløse. Stilken på de basale bladene er relativt lang. Bladplate pilformet, 2–5 ganger lengre enn den er bred, basale fliker vanligvis hele. Stengelblader nesten uten stilk. Sliren hinneaktig, brunaktig.
  • Frukt: En brun, rund, blank og trekantet nøtt.
  • Voksested: Enger, veikanter, bakgårder, løvskoger, ved kilder.
  • Blomstringstid: Mai–juli.

Syrene (Rumex spp.) er en taksonomisk vanskelig slekt, ettersom slekten ofte krysser seg. Klaffene som omslutter den modne frukten, er ofte vesentlige i identifiseringen.

Engsyren er en typisk plante på gressletter, åkrer og beitemarker. Den er diøcisk og vindbestøvet. Bladene smaker noe syrlig. Den syrlige smaken skyldes oksalsyre, som også finnes i bladene på den beslektede småsyren (R. acetosella). Sistnevnte skiller seg fra engsyren ved at den er mindre og har spydformede blader.

Engsyren har blitt brukt som en potteplante, selv om oksalsyren er giftig i større mengder. Den er en polymorf art og det finnes flere varianter og underarter, blant annet nordlige ssp. lapponicus.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page