© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Fjørekoll

Armeria maritima

  • Synonym: Strandnellik
  • Familie: Fjørekollfamilien – Plumbaginaceae
  • Høyde: 15–40 cm
  • Blomst: Rørformet, regelmessig, 5–8 mm bred. 5 koblede kronblader som er rosa (noen ganger hvite), og som står igjen i tørket form. Blomsterbeger traktformet, femflikete og grønt nederst, hinneaktig ved basen og hårete langs nervene. Fem pollenbærere. Pistill femdelt. Grifler hårete og frie. Hoder 1,5–2,5 cm brede.
  • Blader: Uten stilk, lineære, 5–15 cm lange, noe kjøttfulle med 1 nerve og vanligvis med frynsete kant. Rosettstilte.
  • Frukt: Enfrøet kapsel som er noe større enn blomsterbegeret, men som omsluttes av kronen.
  • Voksested: Tørre og sandete enger, særlig ved sjø og klipper.
  • Blomstringstid: Juni–august.

Fjørekollen, også kjent som strandnellik, er en fredet, flerårig plante. Kronen består lenge etter blomstringen. Det er mulig at denne arten er en såkalt ballastplante, dvs. at den ble spredt til Finland via lasten på seilskuter. Plantens pollen har imidlertid blitt funnet i jordlag fra før seilfartøyperioden. Fjørekollen har gått tilbake på grunn av at det har blitt færre egnede voksesteder. Den er en svak konkurrent på steder med en frodig flora.

En interessant detalj ved blomstene til fjørekollen er dimorfismen, dvs. at de har ulike slag grifler og pollen. Pollen fra et individ gror aldri på individets eget arr ettersom arrets overflate er uegnet for dette. Bestøving er bare mulig mellom blomster fra ulike individer.

I Finland finnes det minst tre underarter av fjørekollen: Fjørekoll (ssp. maritima), stor fjørekoll (ssp. elongata) og sibirkoll (ssp. sibirica). Den førstnevnte har en blomsterstand der de ytre dekkbladene er kortere enn de indre, samt butte med tupp. Dekkbladene på ssp. elongata har samme lengde som de indre og er spisse. Den nordlige underarten ssp. _sibirica er mindre med kortere blader, og den har lengre begerblader enn kronblader.

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page