© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Flekkmure

Potentilla crantzii

  • Familie: Rosefamilien – Rosaceae
  • Høyde: 5–30 cm
  • Blomst: Regelmessig, diameter 15-20 mm. Begerblader fem, spisse. Under begerbladene sitter et ytterbeger som består av fem dekkblader. Kronblader fem, lysegule, taggete, ofte med en oransje flekk nederst. Fruktblader frie, minst ti. Tjue pollenbærere. Blomsterbunn hårete. Blomsterstanden en glissen kvast med 3–10 blomster.
  • Blader: Vekselvise, håndformet, med akselblader. Langstilkede basale blader, med fem småblader. Stengelblader med kort eller ingen stilk, med tre til fem småblader. Småblader spadeformede, hårete på begge sider, kantene tannede bare ved tuppen. Akselblader brede.
  • Frukt: En oval, matt, noe rillet achene.
  • Voksested: Tørr enger, bergområder og veikanter i Sør-Finland. Elvebanker, tørre enger, fjellenger, næringsrike fjellheier og klippehyller i Lappland.
  • Blomstringstid: April–august.

Murene (Potentilla spp.) er vanligvis planter, men av og til også buskartede planter eller små busker. Det er en stor slekt med ca. 500 arter. Murene finnes på alle kontinenter, men trives best i tempererte regioner på den nordlige halvkule. Noen av artene er blant de mest primitive i rosefamilien (Rosaceae), mens andre er svært spesialiserte. De eldste formene, som fantes allerede i tertiærperioden, kan ha vært treaktige. Noen av de buskartede murene ligner i høy grad på Fragaria-artene.

Den flerårige flekkmuren er utbredt to steder, både sør i landet og i Lappland, men er sjelden mellom disse stedene. Dette er en variabel art som trives i sur, ofte grusholdig jord, men også i frodige enger eller solfylte fjellsider og skogsglenner. I Lappland er den mest vanlig på tundrabeltet.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page