© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Fliktvetann

Lamium hybridum

  • Synonym: Lamium purpureum var. hybridum
  • Familie: Leppeblomstfamilien – Lamiaceae (Labiatae)
  • Høyde: 10–30 cm
  • Blomst: Kronen toleppet, hårete, 10–20 mm lang, med 5 koblede kronblader, rosalilla. Overleppen hvelvet, 3–4 mm lang. Underleppen 2-flikete, omvendt hjerteformet, ca. 2 mm lang. Blomsterbeger med 5 koblede begerblader, nesten regelmessig, hårete (også kjertelhår). Pistill med 2 koblede fruktblader, firedelt fruktknute, enkeltsittende griffel, arr toflikete. Pollenbærere 4, 2 lange, 2 korte.
  • Blader: Motsatte, med stilk. Bladplaten på nedre blader hjerte- eller nyreformet. Bladplaten på øvre blader eggformet til trekantet med flat base. Stilk på øvre blader smalt vinget. Alle bladplater mykhårete og uregelmessig dypt tannede eller flikete.
  • Frukt: En firedelt spaltefrukt (schizocarp). Delfrukt kantete, brun.
  • Voksested: Hager, søppelfyllinger, dyrket og udyrket mark.
  • Blomstringstid: Mai–oktober.

Fliktvetannen er en ettårig, illeluktende ugressplante som likevel ofte overvintrer. Den trives i godt oppdyrket jord i grønnsakshager og åkrer, og overlever ikke på urørte voksesteder. Den kan til og med blomstre midt på vinteren hvis været er mildt og bakken ikke er frossen. Fliktvetannen er vanligvis ikke i stand til å slå rot på urørte, naturlige voksesteder, men er avhengig av menneskelig aktivitet.

Denne arten er svært lik rødtvetannen (L. purpureum), men skiller seg blant annet fra denne ved at den har uregelmessig tannede eller nesten flikete bladkanter i stedet for grunt tannede. Fliktvetannen ble tidligere ansett som simpelthen en variant av rødtvetannen, men nå anser man den for en selvstendig art som har oppstått ved kryssing. Rødtvetannen er en av de opprinnelige artene. Vrangtvetannen (L. confertum) skiller seg fra andre Lamium-arter med lilla blomster ved at den har begerfliker som er lengre enn røret. Man kan skille tvetannene fra dåene (Galeopsis spp.) ved hjelp av bladnervene. De har bladplater med en tydelig nettstruktur, mens dåenes bladnerver er fjærnervete. Blomsterstrukturen er også forskjellig. Dåene har også en toleppet krone, men den nedre leppen er tydelig treflikete.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page