© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Gul frøstjerne

Thalictrum flavum

  • Familie: Soleiefamilien – Ranunculaceae
  • Høyde: 40-100 cm. Stengel opprett, kraftig, furete, uten grener opp til blomsterstanden.
  • Blomst: Regelmessig, mindre enn 10 mm bred. Blomsterdekkeblader 4 eller 5, grønn-hvite og hinneaktige. Stengler tallrike, ca. to ganger lengden på blomsterdekkebladene. Pollentråder opprette, 3–5 mm lange og gule. 6 til 9 fruktblader, frie og nesten uten stilk, også når de omdannes til frukt. Blomsterstanden består av flere kvaster.
  • Blader: Vekselvis, hårete, med stilk. Basen på stilkene til de basale bladene er bred med hinnekatige kanter, og den omslutter stengelen. Bladplate trekantet og trebladet. Blader ytterligere en eller to ganger trebladet eller maks. fembladet, brede med avrundede baser. Toppen av småbladet har runde tenner og nedrullet kant, og den nedre overflaten er gråaktig.
  • Frukt: En 3–4 mm lang nøtt (achene) uten stilk, vanligvis 6–10-rillet med en kort tupp.
  • Voksested: Enger i vannkanten, buskas, løvskog, grøfter, sumper med or.
  • Blomstringstid: Juni–august.

Frøstjernene er en taksonomisk vanskelig gruppe der forskningen er ufullstendig. De bestøves både via insekter og luft, samt mellomledd i frøstjerneslekten. Denne gruppen er et godt eksempel på en evolusjonslinje der insektbestøvning utvikles til vindbestøvning, som ifølge dagens viten er den mest utviklede typen.

Gul frøstjerne bestøves antagelig via luften, selv om de mildtduftende blomstene tiltrekker seg insekter. Den er en giftig og flerårig plante. Arten sprer seg lett via vann, ved hjelp av flytende nøtter (achene). Vegetativ reproduksjon er også effektivt. Ved hjelp av en lang jordstengel (rhizom) med utløpere danner denne arten omfattende bestander. Gul frøstjerne har blitt brukt til å farge ull, og den har blitt brukt som medisin.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page