© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Guldå

Galeopsis speciosa

  • Familie: Leppeblomstfamilien – Lamiaceae (Labiatae)
  • Høyde: 20–80 cm
  • Blomst: Kronen toleppet, hårete, 20–35 mm lang, med 5 koblede kronblader, lysegule bortsett fra midtfliken på den 3-flikete underleppen, som er mørk lilla, bred og vendt nedover. Overleppen hvelvet. Blomsterbeger regelmessig, klokkeformet, består av 5 koblede, hårete begerblader. Begerfliker smale, men kraftige, spisse, ender i en spiss. Pistill med 2 koblede fruktblader, firedelt fruktknute, enkeltsittende griffel, arr toflikete. Pollenbærere 4, 2 lange og 2 korte, alle sitter festet på den øvre delen av kronen.
  • Blader: Motsatte, med stilk. Bladplate eggformet, avsmalnende, glatthårete, kanter med store, spisse tenner.
  • Frukt: En firedelt spaltefrukt (schizocarp). Delfrukt oval, flat, brun.
  • Voksested: Dyrket mark, udyrket mark, veikanter.
  • Blomstringstid: Juli–september.

Guldåen er en ettårig plante, og har de største blomstene av alle Galeopsis-artene som forekommer i Finland. Den trives i leirholdig jord, ofte som en ugressplante i åkrer og grønnsakshager. Blomstene på denne arten er med det lange kronrøret tilpasset til bestøving av insekter, spesielt humler. Spissene på blomsterbegerets fliker er stikkende og fester seg lett i klær, eller til dyr. På denne måten spres frukten effektivt til nye steder. Når det har tørket, kan blomsterbegeret også kaste frøene et stykke unna.

Man kan skille dåene fra tvetannene (Lamium spp.) ved hjelp av bladnervene. De har fjærnervete blader, mens tvetannenes bladnerver har en tydelig nettstruktur. Blomsterstrukturen er også forskjellig. Tvetannene har også en toleppet krone, men sideflikene på underleppen er enten små, koblet sammen med midtfliken, eller de mangler helt.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page