© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hagelerkespore

Corydalis solida

  • Familie: Valmuefamilien – Papaveraceae (xx Jordrøykfamilien – Fumariaceae)
  • Høyde: 10–20 cm
  • Blomst: Uregelmessig (zygomorf), 15–20 mm lang. Rød til lilla kronblader fire, to av disse delvis koblet og én går over i en lang, rett eller kurvet spore. Begerblader to, frie, visner tidlig. Pollenbærere 2 (begge består av én fullstendig pollenbærer og to halvdeler, slik at det opprinnelig er fire pollenbærere). Pistillen består av to koblede fruktblader. Blomsterstanden en kvast med 10–20 blomster.
  • Blader: Vekselvise. Stengelblader med stilk. Bladplate vanligvis to ganger trebladet, øvrige blader vanligvis flikete, fliker ovale til avlange, med avrundet tupp. Blomster med dekkblader uten stilk, spadeformede, med flikete eller tannete tupp.
  • Frukt: En flat elliptisk kapselfrukt som ligner en langskulpe. Etter hvert hengende, 10–25 mm lang.
  • Voksested: Vannkant i løvskog, ved bekker, kratt ved elver, buskas under klipper, parker. Også som forvillet hageplante.
  • Blomstringstid: Mai.

De vårblomstrende artene i slekten Corydalis er robuste slektninger av den velkjente ugressplanten jordrøyk (Fumaria officinalis). Plantene er giftige. Hagelerkespore er den vanligste av artene i denne slekten i Finland. Den kjennes igjen på blomsterstanden med 10–20 blomster og dekkbladene som er tannete på toppen. Hos Corydalis intermedia er de hele, og det er færre (vanligvis mindre enn åtte) blomster i hver blomsterstand.

På Åland og i Sørvest-Finland finner man en sjelden underart av hagelerkespore, ssp. laxa. Den har blomster med en rett spore, mens hovedtypen har en bøyd spore.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page