© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hengepiggfrø

Lappula deflexa

  • Familie: Rubladfamilien – Boraginaceae
  • Høyde: 20–60 cm
  • Blomst: Regelmessig, blomsterdekke femdelt. Kronen koblet, relativt liten, 3–6 cm, traktformet, lyseblå. Begerfliker smalt trekantete, spisse, glatthårete. Fem pollenbærere. Pistillen består av to koblede fruktblader. Ensidige kvaster former en mangegrenet blomsterstand.
  • Blader: Vekselvise. Rosettblader og laveste stengelblader hårete, stilkede, stilkene smalvingede. Bladskaft elliptisk til spadeformet med smal base og rund tupp. Øvre stengelblader uten stilk, smalt elliptiske, spisse.
  • Frukt: En spaltefrukt. Små nøtter, brune, pæreformede, flate, i vingkanten torner med bred base.
  • Voksested: Steinrøyser i lunder, sørvendte klipper.
  • Blomstringstid: Juli–august.

Hengepiggfrøene (Lappula spp.) ligner mye på forglemmegei (Myosotis spp.), men de to plantene har ulike blomster og nøtter. Tornene på nøttene ligner på hundetungens (Cynoglossum spp.).

I en bred definisjon omfatter slekten til hengepiggfrøen ca. 75 arter på den nordlige halvkule og i Sør-Afrika og Australia. Det finnes seks arter i Europa, og fire av dem vokser hovedsakelig i sørøst. I Finland finnes det to arter ved siden av hengepiggfrøen: Sprikepiggfrø (L. squarrosa) og hønsepiggfrø (L. marginata). Den siste finner man imidlertid bare tilfeldig.

Hengepiggfrøen er stigende eller opprett, mykhårete, årlig eller toårig. Selv om forekomsten er konsentrert i nord, er den ikke en fjellart. Voksestedene er imidlertid på den øvre grensen av barskogene og i fjellbjørksonen. Dette er en krevende art som foretrekker kalkholdige områder og sørvendte klipper. Den er fredet i Finland.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page