© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hønsegras

Persicaria lapathifolia

  • Familie: Syrefamilien/slireknefamilien – Polygonaceae
  • Høyde: 20–80 cm
  • Blomst: Regelmessig, ca. 1,5 mm lang (forlenget i frukt). Blomsterdekket består vanligvis av fem gulaktige eller rosa blader som er koblet fra basen til midten. Blomsterbærende stilk og blomsterdekke med gule kjertler. Pistillen består av to koblede fruktblader. Basalt lett koblede, to grifler. Seks pollenbærere.
  • Blader: Vekselvise. Med stilk, hårløse eller tetthårete på undersiden. Bladplate lansettformet til elliptisk, spiss eller butt, ofte med en mørk flekk i midten. Akselblader sammenvokst i en slire (ochrea) som omslutter stengelen og er løs og hårløs eller svært korthårete ved munnen.
  • Frukt: En brun, rund, men flat nøtt, omtrent like lang som blomsterdekket.
  • Voksested: Strandkant, dyrket mark, udyrket mark, hager, søppelfyllinger og veikanter.
  • Blomstringstid: Juli–september.

Hønsegras er en variabel ettårig plante som ofte forbindes med gammel bebyggelse. Den er ikke så kresen, men foretrekker nitrogenrik jord. På jorder er denne arten et problematisk ugress. Frøene er levedyktige i mange tiår og kan gå gjennom næringskanalen til kyr uten å ta skade.

Hønsegras er delt opp i to underarter, nemlig den mer vanlige grønt hønsegras, ssp. pallida, og rødt hønsegras, ssp. lapathifolia. Den forholdsvis sjeldne hønsegrasarten P. maculosa ligner mye på Persicaria lapathifolia. Forskjellen er at førstnevnte mangler kjertelprikker og vanligvis har en langhåret slire, og at griflene er sammenvokste fra base til midten.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page