Silene dioica x latifolia

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hvit jonsokblom

Silene latifolia

  • Familie: Nellikfamilien – Caryophyllaceae
  • Høyde: 30–60 cm
  • Blomst: Regelmessig. Kronblader fem, dype hakk, ca. 3 cm lange. Flikete bikronblader ved basen av kraven. Blomsterbeger 5-fliket, oppblåst. Blomsterbegerrør ca. 2 cm. Hann- og hunnblomster på forskjellige individer (en diøcisk art). Fruktblader koblede, gynøsium med 5 grifler. Pollenbærere 10.
  • Blader: Stengelblader motsatte. Bladplater eggformede til elliptiske, spisse, hårete. Nedre blader med stilk, øvre uten stilk.
  • Frukt: En oval, gulbrun kapselfrukt.
  • Voksested: Åkerkanter, veikanter, åssider, ved hus, havner og udyrket mark.
  • Blomstringstid: Juni–august.

Hvit jonsokblom hører ikke naturlig hjemme i Finland, men har sannsynligvis blitt spredt med såkorn. Den har imidlertid spredt seg vidt. Overvintringsstrategien til denne arten er avhengig av når frøet spirer. Hvis planten ikke modnes den første sesongen, overvintrer den som en bladrosett og blomstrer den påfølgende sommeren. Også individer som har blomstret, utvikler i de nedre bladhjørnene rosetter som kan overvintre. Hvit jonsokblom er derfor både ettårig, toårig og flerårig, men alltid kortlivet. Denne arten bestøves ofte av nattaktive møll: Utsondring av nektar og blomsterduften øker sent på kvelden.

Hvit jonsokblom krysser seg lett med rød jonsokblom (S. dioica) hvis de finnes på samme område. Kravene til voksested var opprinnelig forskjellige, og det samme var kravene til bestøvning. I dag finnes begge for det meste på områder preget av menneskelig aktivitet, der krysspollinering har blitt mulig.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page