N. alba & N. tetragona N. alba & N. tetragona

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hvit nøkkerose

Nymphaea alba

  • Familie: Nøkkerosefamilien – Nymphaeaceae
  • Høyde: 0,5–2 m
  • Blomst: Regelmessig, skålformet, 5–12 cm bred. Ca. 20 hvite, eller sjeldent røde, kronblader og fire begerblader. Blomsterbunnen smalner av brått mot blomsterstilken. Pollenknappene er mørkegule. Pistill med flere koblede fruktblader.
  • Blader: Bladplaten på de flytende bladene er 10–25 cm lang, rund eller oval og langstilket. Mørkegrønne og blanke øverst og rødbrune lenger nede. Bladene under vann har kort stilk og en glatt bladplate.
  • Frukt: Et kjøttfullt bær som ligner på en kapsel.
  • Voksested: På myke bunner i dammer, innsjøer og sakteflytende elver.
  • Blomstringstid: Juni–august.

Nøkkeroser, eller vannliljer, (Nymphaea spp. og Nuphar spp.) er blant de mest primitive dikotyledoner. Disse primitive plantene kjennetegnes av svært mange, spiralstilte blomsterblader. De flytende bladene viser derimot et høyt spesialiseringsnivå.

Vannliljenes blomster flyter på overflaten, men etter blomstring, krøller stilken seg og drar blomsten under vann, hvor frukten utvikles. Når frøene er modne og slippes, kommer de opp til overflaten igjen. Frøene flyter ved hjelp av en luftfylt frøkappe, og spres av bølger og strømninger. Til slutt synker de til bunns og spirer i mudderet på bunnen.

I Finland finnes det to Nymphaea-arter, N. alba og den noe mindre N. tetragona. Den hvite nøkkerosen er inndelt i to underarter (ssp. alba og ssp. candida). Ssp. candida kan av og til være vanskelig å skille fra ssp. alba. Blomstene er vanligvis mindre og ikke så iøynefallende som blomstene på ssp. alba, som er noe roseaktige med lange og utstående kronblader. Varianten med røde blomster er fredet i Finland, bortsett fra på Åland.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page