© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Hvitmaure

Galium boreale

  • Familie: Maurefamilien – Rubiaceae
  • Høyde: 25-40 cm. Stengel opprett, firkantet, kraftig, nedre del rødlig.
  • Blomst: Regelmessig, 3 mm bred. Kronen hjulformet med 4 hvite, basalt sambladede og brede kronblader, ca. 1,5 mm lange, spisse, lett hårete under. Ingen blomsterbegre. Pollenbærere 4, festet til munnen på det korte kronrøret. Pistill med 2 koblede fruktblader. 2 grifler, basalt sambladete.
  • Blader: I kranser rundt stengelen, uten stilk. Kransene består av to motsatte par, ett med kortere blader enn det andre. Bladene noe tykke, lett hårete, tydelig trenervete, smalt elliptiske til lansettformede med rund tupp, kanter noe nedrullet, hele.
  • Frukt: En brun, todelt schizocarp, 2–3 mm bred, vanligvis dekket med krokpigger.
  • Voksested: Tørre enger, skogkanter, veikanter, tørre løvskoger, elvekanter.
  • Blomstringstid: Juli–september.

Den flerårige hvitmauren spres effektivt ved hjelp av en jordstengel (rhizome). Vegetativ reproduksjon er viktig for denne arten fordi den ikke er kompatibel med seg selv og det ikke alltid skjer noen krysspollinering. Av den grunn er frøproduksjonen ofte liten. Hvitmauren trives ikke i grusete og jevnt fuktig jord.

Medlemmene av maurefamilien i Finland bærer tilsynelatende bladene sine i kranser. I virkeligheten bærer hvert ledd bare to motsatte blader. Det er akselbladene som ligner svært mye på blader.

Maurene ligner mye på sine slektninger, myskene (Asperula spp.). De mest karakteristiske kjennetegnene finnes i blomstene. Kronen på myskene er traktformet med et langt rør. Kronen på maurene er hjulformet med et kort rør.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page