© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Klengemaure

Galium aparine

  • Synonymer: Klenge, tene, grepagras
  • Familie: Maurefamilien – Rubiaceae
  • Høyde: De klatrende stenglene er 30–120 cm lange, kvadratiske med krokhår.
  • Blomst: Regelmessig. Kronen hjulformet, 1,5–2 mm bred, med 4 hvite, basalt koblede kronblader som er avrundet trekantete og spisse. Ingen blomsterbegre. Pollenbærere 4, festet mellom kronflikene. Pistill med 2 koblede fruktblader. 2 grifler.
  • Blader: I kranser rundt stengelen, uten stilk. Kransene består vanligvis av 4 til 8 elliptiske blader med en kort spiss i enden, dekket av krokhår på den øvre overflaten, langs kantene og midtnerven på undersiden.
  • Frukt: En schizocarp formet av to nesten kuleformede deler som er dekket av stive krokhår med en oppsvulmet base.
  • Voksested: Tangområder på strender, kratt i vannkanten og løvskog. Også jorder, møller og opplagssteder.
  • Blomstringstid: Juni–september.

Klengemaure er en variert, ettårig plante. I Vest- og Sentral-Europa er den en problematisk ugressplante. I Finland er den så pass sjelden at den ikke påvirker jordbruket. De opprinnelige voksestedene var løvskog og kratt ved vannkanten. På grunn av gripeevnen til frukten har denne arten spredt seg over et område som er mye større enn den opprinnelige utbredelsen.

Småklengemaure (G. spurium), som er en skadelig ugressplante i Finland, ligner mye på klengemauren, men den har mindre blomster (ca. 1 mm brede) som vanligvis er grønnaktige i stedet for helt hvite. De stive krokhårene på frukten på småklengemauren har ikke noen oppsvulmet base.

Medlemmene av maurefamilien i Finland bærer tilsynelatende bladene sine i kranser. I virkeligheten bærer hvert ledd bare to motsatte blader. Det er akselbladene som ligner svært mye på blader.

Maurene ligner på sine slektninger, myskene (Asperula spp.). De mest karakteristiske kjennetegnene finnes i blomstene. Kronen på myskene er traktformet med et langt rør. Kronen på maurene er hjulformet med et kort rør.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page