© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Klistersvineblom

Senecio viscosus

  • Familie: Korgplantefamilien – Asteraceae (Compositae)
  • Høyde: 20–50 cm
  • Blomst: Gul, tungeformede stråleblomster (ca. 12) og rørformede skiveblomster gruppert i blomsterlignende hoder (capitula), 6–10 mm brede. Blomsterkrone med 5 koblede kronblader. Blomsterbeger omformet til pappus. Pollenbærere 5, pollenknapper sammenkoblet til et rør rundt griffelen. Pistill med 2 koblede fruktblader, enkeltsittende griffel, arr toflikete. Hode (capitulum) støttet av en krans av smale kurvdekkblader med klebrige hår, vanligvis med svarte tupper. Like under kurvdekkbladene er 3–8 grønne, sylformede dekkblader. Hode i en kvast.
  • Blader: Vekselvise. Kjertelhårete, svært klebrige. Nedre med kort stilk, øvre uten stilk, men omslutter ikke stengelen. Bladskaft spadeformet, fjærflikete, tannede fliker.
  • Frukt: En brun, sylindrisk, rillet, hårløs frukt (cypsela) kronet med en pappus med enkle hår.
  • Voksested: Veikanter, sandtak, udyrket mark, sandstrender, bergområder, enger.
  • Blomstringstid: Juli–september.

Klistersvineblom er en ettårig plante uten grener eller med spredte grener som er kjertelhårete over det hele. Den er lett å kjenne igjen på klebrigheten. Skuddet er ofte dekket med sand og strå som har festet seg til den.

Klistersvineblom spredte seg først til havnene i Sør-Finland sent på 1800-tallet. Siden da har den gradvis spredt seg innover i landet og nordover langs veier og jernbaner. Den er også etablert i bergområder der den konkurrerer med bergsvineblom (S. sylvaticus) som ugress i enger. Klistersvineblom er giftig.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page