© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Krushøymol

Rumex crispus

  • Familie: Syrefamilien/slireknefamilien – Polygonaceae
  • Høyde: 40-120 cm.
  • Blomst: Regelmessig, liten, ca. 3 mm bred. Vanligvis tvekjønnet. Det er et ledd på blomsterstilken nær basen. Blomsterdekkblader i to kranser av tre. Bladene på den ytre kransen er små og bakoverbøyde eller utstående. Den indre kransen utgjør fruktklaffene, som er runde til trekantete, noe hjerteformede og med mer eller mindre hele kanter. Bladene har vanligvis en tydelig knort på midtnerven. Pistillen består av tre koblede fruktblader, og det er tre grifler. Den har seks pollenbærere.
  • Blader: De basale bladene er vekselvise, og er langstilkede og grove på begge sider. Bladplaten er fire til fem ganger så lang som den er bred, og avlang-eggformet til elliptisk med en rund eller avsmalnende base og svært bølgete kanter eller noen ganger ingen bølger.
  • Frukt: En rødbrun, skarpt trekantet, blank nøtt.
  • Voksested: Strender, åkrer, udyrket mark og veikanter.
  • Blomstringstid: Juli–august.

Høymolene (Rumex spp.) er en taksonomisk vanskelig slekt, ettersom slekten ofte krysser seg. Klaffene som omslutter den modne frukten, er ofte vesentlige i identifiseringen. Krushøymolen er flerårig. Den tilhører en intragenerisk gruppe der blomstene er tvekjønnede og fruktklaffene er klart lengre enn frukten.

Denne arten vokser ofte på strender langs tangområder og på fuglefjell der det er mye nitrogen. Vann er den viktigste spredningsmåten. Det ser ut til at knortene på fruktklaffene fungerer som flåter. Noen ganger flyter det også frøplanter med vannet, som reetablerer seg når de når land.

Individer som blomstrer sent om høsten kan frø seg på snøen, ettersom de holder seg opprette på grunn av den stive stengelen.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page