© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Krypmure

Potentilla reptans

  • Familie: Rosefamilien – Rosaceae
  • Høyde: 10–15 cm. Krypende stengel 30–130 cm
  • Blomst: Regelmessig, diameter 1,5–2,5 cm. Begerblader fem, spisse, hårete. Under begerbladene et ytterbeger som består av fem elliptiske dekkblader. Kronblader fem, lysegule, brede, taggete, omtrent dobbelt så lange som begerbladene. Mange frie fruktblader. Tjue pollenbærere. Blomsterbunn hårete. Langstilkede blomster enkeltvis i bladhjørnene.
  • Blader: Vekselvise, med akselblader. Lang- eller kortstilkede eller nesten uten stilk, bladplate håndformet. Småblader fem, spadeformede, med avrundet tupp, stortannede, hårete på begge sider. Elliptiske akselblader, spisse.
  • Frukt: En gråbrun frukt (achene).
  • Voksested: Enger, veikanter, strender, gamle havner.
  • Blomstringstid: Juli–august.

Murene (Potentilla spp.) er vanligvis urter, men noen ganger små busker. Det er en stor slekt med ca. 500 arter. Murene finnes på alle kontinenter, men trives best i tempererte regioner på den nordlige halvkule. Noen av artene er blant de mest primitive i rosefamilien (Rosaceae), mens andre er svært spesialiserte. De eldste formene, som fantes allerede i tertiærperioden, kan ha vært treaktige. Enkelte av buskmurene ligner mye på jordbær (Fragaria spp.).

Krypmure er en fremmed art i Finland. Som navnet antyder utvikler den en liggende stengel og lange utløpere. Til tross for dette er ikke den vegetative reproduksjonen særlig vellykket, men frøene spres over lange avstander med mennesker og dyr. Krypmure er hovedsakelig en art som vokser i nøytral eller basisk grunn. Det antas at den først ble spredt til Finland via ballastjord på seilskuter. Senere er det annen type trafikk som har spredt frøene. Til Kainuu kom den sannsynligvis med tyske soldater i den andre verdenskrigen.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page