© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Legepestrot

Petasites hybridus

  • Familie: Korgplantefamilien – Asteraceae (Compositae)
  • Høyde: 15–40 cm, opptil 80 cm med frukt. Stengel brunrød.
  • Blomst: Rødlilla rørformede skiveblomster gruppert sammen i blomsteraktige hoder (capitula). Blomsterkrone med 5 koblede kronblader. Blomsterbeger omformet til pappus. Hannblomster (7–10 mm) og hunnblomster (3–6 mm) på separate planter. Pollenbærere 5, pollenknapper sammenkoblet til et rør rundt griffelen. Pistill med 2 koblede fruktblader, enkeltsittende griffel, arr toflikete. Hodet støttes av dekkblader som er hårete bare ved basen. Mer enn 15 hoder i en klase.
  • Blader: Den blomstrende stengelen har elliptiske, lillaaktige 2–6 cm lange skjellaktige dekkblader, ofte med en trekantet, rudimentær bladplate. Dekkblader i spiral. Vegetative blader langstilkede, utgår fra en underjordisk stengel, bladplate nyreformet til hjerteformet, noe vinklet, tannet, grå felt under, opptil 1 meter bred når moden.
  • Frukt: En gulbrun frukt (cypsela) kronet med en pappus med enkle hår.
  • Voksested: Grøfteskråninger, eng- og skogkanter, veikanter, hager, parker, udyrket mark.
  • Blomstringstid: (April–)mai–juni.

Legepestrot er en diøcisk, flerårig plante. De finske forekomstene består nesten utelukkende av hannplanter. Om våren vokser det først ut en blomstrende stengel på denne arten. Senere utvikles de store, vegetative bladene. I Finland er legepestrot en dyrket art som finnes som en forvillet plante på steder med menneskelig aktivitet. I Sverige har den blitt dyrket siden middelalderen, da den illeluktende roten ble brukt til å behandle utslett.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page