Lerkespore, Hagelerkespore

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Lerkespore

Corydalis intermedia

  • Familie: Valmuefamilien – Papaveraceae (xx Jordrøykfamilien – Fumariaceae)
  • Høyde: 10-15 cm
  • Blomst: Uregelmessig, ca. 15 mm lang Kronblader fire, der to er delvis koblet og ett sporebærende, røde til mørk lilla. Begerblader to, frie. Pollenbærere 2 (begge består av én fullstendig pollenbærer og to halvdeler, slik at det opprinnelig er fire pollenbærere). Pistillen består av to koblede fruktblader. Blomsterstanden en klase med 2–6 (8) blomster.
  • Blader: Vekselvise. Stengelblader med stilk. Bladplate vanligvis to ganger trebladet, øvrige blader vanligvis flikete, fliker ovale til avlange, med avrundet tupp. Blomster med dekkblader uten stilk, spadeformede, med avrundet topp.
  • Frukt: En flerfrøet, eggformet til elliptisk kapsel som ligner en langskulpe.
  • Voksested: Løvskoger, spesielt hasselkratt.
  • Blomstringstid: (April–)Mai.

Corydalis intermedia er en lav, sped vårblomst som vokser i skogkledde enger på øyer og i løvskoger i Häme. Den har en knoll som stengelen vokser ut fra, og under blomstringen kan denne vokse fra 5–15 cm opptil 30 cm.

Denne arten ligner på hagelerkespore (C. solida), som på sin side har flikete blomsterdekkblader, mens blomsterdekkbladene på C. intermedia er spadeformede og hele. I tillegg har C. intermedia merkbart færre blomster (vanligvis ikke mer enn 8) enn C. solida, som har 10–20 blomster. Den krever også høyere kvalitet på jorden. Lerkesporen er en giftig plante.

I Finland er C. intermedia truet regionalt og er en fredet art i provinsene Oulu og Lappland.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page