© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Løvetann

Taraxacum spp.

  • Familie: Sikorifamilien – Cichoriaceae (Compositae)
  • Høyde: 5–60 cm
  • Blomst: Tallrike gule, tungeformede stråleblomster gruppert sammen i et forholdsvis stort blomsterlignende hode (capitulum). Blomsterkrone med 5 koblede kronblader, tuppen av bladtungen 5-tannet. Bladtungen på ytre småblomster er ofte grå- eller rødstripete på undersiden. Blomsterbeger omformet til en ring av hår uten forgreninger (pappus). Pollenbærere 5, pollenknapper sammenkoblet til et rør rundt griffelen. Pistill med 2 koblede fruktblader, enkeltsittende griffel, arr toflikete. Hode (capitulum) støttet av to kranser av kurvdekkblader. Hode enkeltsittende, sitter i enden av et skaft.
  • Blader: Rosettstilte. Bladplate gradvis avsmalnende til en stilk med vinger, vanligvis smalt elliptiske til spadeformet eller skjeformet, ujevne fjærflikete, noen ganger lineære med hele kanter.
  • Frukt: En smalt eggformet, 3–6 mm (ca. lang, knudrete frukt (cypsela) kronet med en pappus med stilk (ca. 2–4 ganger så lang som frukten) og med hår uten forgreninger.
  • Voksested: Varierer med de forskjellige mikroartene. Ofte på steder tilknyttet mennesker, som enger, plener, veikanter og fyllinger. Også flere hjemmehørende mikroarter, for eksempel på strender, i våtmarksområder og i fjellområder.
  • Blomstringstid: (April–)mai–juli(–september).

De flerårige løvetannene har en sterk vertikal pælerot, basale rosettblader, og enkeltsittende blomsterhode øverst på en stilk uten blader, et såkalt skaft. Alle deler utskiller melkesaft når de skades. Pælerøttene til løvetannene har blitt brukt som kaffeerstatning, og unge blader kan brukes som salat.

“Løvetann” er egentlig et samlebegrep for omtrent 500 såkalte mikroarter som er vanskelige å identifisere på en tilfredsstillende måte (f.eks. Alchemilla spp. og Hieracium spp.). For å artsbestemme løvetann må man samle et stort antall gode herbarieeksemplar midt i blomstringen, og disse må ha en moden frukt (cypselae). Det er blant annet plasseringen til dekkbladene, størrelsen på hodet (capitulum), fargen og bredden på småblomstene og fraværet av pollen som brukes som karakteristiske kjennetegn.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page