Chenopodium suecicum Chenopodium suecicum Chenopodium suecicum

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Meldestokk

Chenopodium album

  • Familie: Amarantfamilien – Amaranthaceae
  • Høyde: Vanligvis 10–100 cm. Stengel opprett, hard, grenete, vanligvis rødstripete.
  • Blomst: Regelmessig, ca. 2 mm bred. Blomsterdekket består av fem grønne, melaktig (dekket av kjertelhår) blader. Blomstene nesten stilkløse, svært små, i tette klaser. Fem pollenbærere. Fruktblader koblede ved basen, gynøsium med to grifler.
  • Blader: Vekselvise, grågrønne, diamantformede eller trekantete, og dekket av kjertelhår (”melete”). Bladkanter spredt tannede, runde tenner. Øvre blader med hele kanter.
  • Frukt: En tynn, hinneaktig frukt (achene).
  • Voksested: Dyrket mark, bakgårder, veikanter, søppeldynger.
  • Blomstringstid: Juni–september.

Det er vanskelig å skille artene i slekten Chenopodium fra hverandre. De har ofte kjennetegn som bare kan identifiseres ved hjelp av et mikroskop. Et av de viktigste kjennetegnene er strukturen på frøskallet. Slekten Chenopodium kan lett forveksles med svinemeldene (Atriplex spp.). Den siste har imidlertid særkjønnede blomster og karakteristiske dekkblader som omslutter frukten.

Meldestokk er et skadelig ettårig ugress. Stengelen er ofte grønnstripete, og bladakslene er røde. Kjertelhårene på stengelen og blomsterstanden gjør planten melete. Denne arten forveksles ofte med svenskmelde (C. suecicum), som imidlertid ikke har røde bladaksler vanligvis, og bladplatene er vanligvis skarpt tannede med store tenner ved basen.

Mulig bruk av meldefrø og –blad både som mat og fôr er ofte nevnt i litteraturen. Som ugress trives den best i nitrogenrik jord, ettersom tørkemotstanden styrkes gjennom økt nitrogentilgjengelighet.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page