ssp. elongatum

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Myrmaure

Galium palustre

  • Familie: Maurefamilien – Rubiaceae
  • Høyde: De utstående stenglene er 10-50 cm lange, vanligvis firkantede, grove, slanke.
  • Blomst: Regelmessig. Kronen grunt traktformet, 3-5 mm bred, med 4 hvite kronblader, koblet fra basen og til midten. Ingen blomsterbegre. Pistill med 2 koblede fruktblader, grifler 2. Pollenbærere 4, festet mellom kronfliker, pollenknapper røde. Blomsterstanden en kvast.
  • Blader: I kranser rundt stengelen, uten stilk. Kranser på midtstengelen består vanligvis av fire blader, smalt elliptiske, 5–20 mm lange, som mangler en endespiss, og er hårløse med kanter nedrullet.
  • Frukt: En hårløs schizocarp som er todelt eller noen ganger nesten kuleformet (begge delene ufullstendig utviklet).
  • Voksested: Strender, innsjøer og elvebredder, sumper, tørkede myrer, grøfter.
  • Blomstringstid: Juni–august.

Den flerårige myrmauren er en svært variert art. Det finnes flere polyploide underarter, raser og former i ulike deler av den nordlige halvkule. Polyploiditet er en tilstand der kromosomtallet flerdobles. Liten myrmaure (ssp. palustre) har for eksempel et vanlig diploid (dobbelt) sett med kromosomer, mens kromosomtallet på stor myrmaure (ssp. elongatum) er oktaploid (åttedobbelt). Sistnevnte er en større plante, der stenglene blir 30–60 cm lange, bladene er større og blomstene er bredere (3–5 mm). Poliploiditet er imidlertid ikke bakgrunnen for all variasjon i denne arten.

På kysten av Østersjøen finnes det en variant av underarten (var. balticum) som har nesten glatte stengler, smale og korte blader, og som produserer mer frø enn sine slektninger. Det har blitt foreslått at slike raser som dominerer i svært begrensede områder kan kalles mikroendemiske.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page