© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Pilblad

Sagittaria sagittifolia

  • Familie: Vassgrofamilien – Alismataceae
  • Høyde: 20–80 cm
  • Blomst: Regelmessig. Kronblader tre, separate, hvite med en lilla flekk ved basen. Begerblader tre, separate, kortere enn kronbladene. I nedre del av blomsterstanden er det hunnblomster med flere pæreformede fruktblader. De øvre delene har hannblomster med tallrike pollenbærere. Blomstene i midten har vanligvis mange pollenbærere og noen fruktblader. Blomster i kranser med tre i hver i blomsterstanden.
  • Blader: De fleste bladene over vannet, noen flytende, noen under vann. Langstilkede. Bladplate ligner på en pilespiss, basale fliker nesten like store som på toppen, flytende blader med mer avrundede bladplater, også ovale med hjerteformet base. Bladkanter hele. Tungeformede blader under vann.
  • Frukt: En achene.
  • Voksested: I gjørme på grunt vann i innsjøer, elver og viker med brakkvann. Noen ganger under vann i flytende vann.
  • Blomstringstid: Juli–august.

Pilblad har vanligvis blader både under vann, over vann og flytende i vannet. De forskjellige bladene er ganske ulike. Når planten vokser i dypt vann, produserer den bare blader under vann, og den blomstrer ikke. Blomstringen er mest vellykket når planten er festet til bunnen mindre enn 50 cm under vannoverflaten. Blomstene er hvite, med lilla i midten. Frukten flyter godt. De kan derfor reise lange avstander med flytende vann. Det er imidlertid ikke alltid det produseres frukt.

Denne arten skilles fra den nære slektningen Sagittaria natans ved bladplatene. Sistnevnte har enten små basale fliker, eller mangler dem fullstendig. Den har også flest flytende blader og ingen blader over vannflaten. Blomstene til disse to artene er ellers identiske, men pollenknappene til pilblad er lilla, mens de hos S. natans er gule.

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page