© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Reinrose

Dryas octopetala

  • Familie: Rosefamilien – Rosaceae
  • Høyde: 5–10 cm Høyere i fruktstadiet.
  • Blomst: Regelmessig, stor. Kronblader åtte eller mer, hvite til kremfargede, brede, avrundede. Blomsterbeger åtteflikete, hårete og kjertelhårete. Fruktblader frie, mange, grifler lange og langhårete. Tallrike pollenbærere. Blomster enkeltsittende på lange stilker i toppen av skuddene.
  • Blader: Vintergrønne, i en rosett på toppen av (den korte) stengelen. Stilker forholdsvis lange, brune, langhårete. Bladplate læraktig, elliptisk til lansettformet med tannede, nedrullede kanter. Oversiden mørk grønn og undersiden tett korthårete og hvit.
  • Frukt: Blomsterbunn med flere achener med et langt, hårete nebb.
  • Voksested: Fjellheier, klippehyller, noen ganger i barskogsonen. Vanligvis i kalkholdig jord.
  • Blomstringstid: Juli–august.

Medlemmene i slekten Dryas er vintergrønne buskartede planter som forekommer i de nordlige områdene av og fjellområdene på den nordlige halvkule. Reinrosen er en typisk plante med store blomster, som forekommer på nakne fjellheier. Den vokser i tette tepper nært bakken, ofte sammen med fjellpryden (Diapensia lapponica) og rynkevieren (Salix reticulata).

På gunstige, kalkrike steder kan ett enkelt individs teppe dekke opptil flere kvadratmeter. Et slikt individ kan være over hundre år gammelt. Skuddene produserer ikke røtter. I stedet er hele planten avhengig av den kraftige pæleroten som kan trenge utrolig dypt ned i jorden.

Reinrosen har vært brukt til å studere istidens utvikling, ettersom man har funnet flere tusen år gamle levninger av planten i jorden. Den såkalte Dryas-perioden har fått navnet etter denne arten.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page