Actaea rubra Actaea rubra Actaea rubra

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Rød trollbær

Actaea erythrocarpa

  • Familie: Soleiefamilien – Ranunculaceae
  • Høyde: 30-50 cm. Stengel glatt, noe kurvet ved nodiene.
  • Blomst: Regelmessig, ca. 1 cm bred. Kronen hvit (noen ganger rød), kronblader 0 til 4, med smal base. Begerblader 3 eller 5, med spiss tupp. Kronen og begeret kortere enn stenglene, visner tidlig. 15–20 pollenbærere. Gynøsium med én griffel og bestående av ett fruktblad. Blomsterstanden klaseformet.
  • Blader: Vekselvise. Lysegrønn, stor (opptil 40 cm bred), vanligvis 4 til 5 ganger fjærflikete eller håndflikete. Småbladene er avsmalnende, elliptiske til eggformede, nesten hårløse og med tannede kanter. Basen på toppbladet er vanligvis rundt eller avsmalnende, midtfliken lengre enn sideflikene og topptenner klart lengre enn kanttennene.
  • Frukt: En rød (grønn når rå) bær, ca. 10 mm bred, inneholder mange frø.
  • Voksested: Tørre, næringsrike blandingsskoger, elvebredder, bekkekanter og under klipper, særlig i kalkstensområder.
  • Blomstringstid: Juni.

Frukten på Actaea-arten er et mangefrøet bær. De fleste andre medlemmer av soleiefamilien (Ranunculaceae) har en tørr frukt. Det er 10 til 12 protogyne, illeluktende blomster i blomsterstanden på trollbær. Arten har spredd seg til Finland fra Eurasia, der den er et typisk medlem av fjellvegetasjonen.

Rød trollbær er en flerårig skyggeplante som trives i tørre blandingsskoger og kalkrik jord. Den vokser ofte på elvebredder og bekkekanter blant piletrær og ripsbærbusker eller under klipper. Den er en svært giftig plante.

En annen Actaea-art i Finland er trollbær (A. spicata), som kan skilles fra rød trollbær ved de noe ulike bladene (mørkere og vanligvis 3 ganger fjærflikete) og svarte bærene.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page