Lamium maculatumv Lamium maculatum Lamium maculatum Lamium maculatum Lamium maculatum

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Rødtvetann

Lamium purpureum

  • Familie: Leppeblomstfamilien – Lamiaceae (Labiatae)
  • Høyde: 10–30 cm
  • Blomst: Kronen toleppet, hårete, 10–20 mm lang, med 5 koblede kronblader, rødrosa. Overleppen hvelvet, 4–6 mm lang. Nedre leppe tofliket, omvendt hjerteformet, ca. 2 mm lang. Blomsterbeger med 5 koblede begerblader, nesten regelmessig, hårete (også kjertelhår). Pistill med 2 koblede fruktblader, firedelt fruktknute, enkeltsittende griffel, arr toflikete. Pollenbærere 4, 2 lange, 2 korte.
  • Blader: Motsatte, med stilk. Bladplate til nedre blader hjerteformet. Bladplate til øvre blader eggformet til trekantet, med flat base, ofte med et anstrøk av lilla. Alle bladplatene glatthårete og med grunne, avrundede tenner.
  • Frukt: En firedelt spaltefrukt (schizocarp). Delfrukt oval, noe kantete, brun.
  • Voksested: Hager, søppelfyllinger, dyrket og udyrket mark.
  • Blomstringstid: Mai–oktober.

Rødtvetann er et illeluktende, ettårig ugress som likevel ofte overvintrer. Den trives i bearbeidet og dyrket jord i grønnsakshager. Den svært lange blomstringsperioden til denne arten er mulig fordi to påfølgende generasjoner kan blomstre i løpet av den samme sommeren. Planten kan til og med blomstre midt på vinteren hvis været er mildt og bakken ikke er frossen. Rødtvetann er vanligvis ikke i stand til å spre seg til urørte voksesteder, men er avhengig av menneskelig aktivitet.

Denne arten er svært lik fliktvetann (L. hybridum), men skiller seg ut ved f.eks. å ha grunntannete bladkanter, i stedet for uregelmessig stortannete eller nesten flikete. Vrangtvetann (L. confertum) skiller seg ut fra de andre lillablomstrede Lamium-artene ved at blomsterbegeret har fliker som er lengre enn røret.

Tvetann skilles fra då (Galeopsis spp.) ved nervemønsteret i bladene. De har nettnervete blader, mens dåene har finnete nerver. Blomsterstrukturen er også forskjellig. Dåene har også en toleppet krone, men den nedre leppen er tydelig treflikete.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page