© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Sandskrinneblom

Arabidopsis arenosa

  • Synonym: Arabis arenosa, Cardaminopsis arenosa
  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae (Cruciferae)
  • Høyde: 15–30 cm
  • Blomst: Regelmessig. Kronblader fire, hvite til rosa, og kan etter hvert bli lilla, 5–8 mm lange. Begerblader fire, med avrundet tupp og oppsvulmet nederst, hårete med hinneaktige kanter, ca. 3 mm lange. Pistillen består av to koblede fruktblader. Seks pollenbærere.
  • Blader: Vekselvise. Dekket med forgrenede, stjerneaktige hår. Basale rosettblad, dypt fjærflikete. Det siste, store bladet er vinklet eller noe rundt. Bladplate ofte rødlig på undersiden. Bladplate på stengelblader elliptisk, med dypt tannede eller nesten hele kanter.
  • Frukt: En 2–4 cm lang belg delt i to av en hinneaktig vegg (en langskulpe). Belg fire til fem ganger så lang som stilken, utstående og flat. Enden av fruktstilken har en særpreget utvekst (for eksempel rester av blomsterbunnen). Frø lysebrune, ovale, flate og med en smal vinge på tuppen.
  • Voksested: Jordvoller ved jernbanen, veikanter, havner, bakgårder, sandete allmenninger, brakkmarker, av og til på steindekte elvebanker.
  • Blomstringstid: Mai–juli.

Sandskrinneblomen er en ettårig, toårig eller sjeldent flerårig innvandret plante. Den ble registrert i Finland første gang allerede på 1800-tallet. Den ble innført til landet under andre verdenskrig, da tyske tropper gjorde sitt inntog i Finland. Planten ble først spredt på jernbaneplasser, i havner og i leirer. I dag er den forholdsvis utbredt i Nord-Finland. Sandskrinneblomen overvintrer ved hjelp av bladrosetter. Derfor kan den blomstre så tidlig som i mai.

Den svenske skrinneblomen (Arabidopsis suecica) ble tidligere ansett som medlem av slekten Cardaminopsis. Sandskrinneblomen skiller seg fra den svenske skrinneblomen ved at den har et skudd med et anstrøk av lilla og rosettblader med dype fliker. Den er også tetthårete og har en stor endeflik. I tillegg er begerbladene og den nederste delen av kronbladene på den svenske skrinneblomen gulaktige.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page