© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Småborre

Arctium minus

  • Familie: Korgplantefamilien – Asteraceae (Compositae)
  • Høyde: 50-100 cm.
  • Blomst: Mørklilla, rørformede skiveblomster gruppert i kuleformede, blomsterlignende hoder (capitula), 1-2 cm brede. Blomsterkrone med 5 koblede kronblader. Blomsterbeger omformet til en pappus. Pollenbærere fem, pollenknapper sammenkoblet til et rør rundt griffelen. Pistill med to koblede fruktblader, enkeltsittende griffel, arr toflikete. Hode (capitulum) støttet av tallrike kranser av utstående dekkblader, bomullsaktige først, senere nesten hårløse, hver med en krokpigg i enden. Blomster lengre enn dekkbladene. Hoder (capitula) i en opprett klase.
  • Blader: Vekselvise. Langstilkede, basale blader, stengelblader uten stilk, stilker hårete. Bladplate stor, smalt hjerteformet, ofte stortannet, hvitfilthårete under, øvre overflate hårete og grønn.
  • Frukt: En brun, oval frukt (cypsela) kronet med en pappus med korte, gule hår.
  • Voksested: Bakgårder, parker, innhengninger, rundt gamle bosetninger.
  • Blomstringstid: Juli–september.

Småborren er en kraftig toårig plante med en sterk pælerot. Den er ofte tilknyttet gamle bosetninger, f.eks. ved fjøs og i parker der jorden er nøytral og nitrogenrik. De nordligste forekomstene i havner i Østerbotten har sin opprinnelse i deponeringen av ballastjord.

Denne arten skiller seg fra den nært beslektede Arctium tomentosum ved at den har kortstilkende blomsterhoder gruppert i klaser, i stedet for langstilkede hoder i halvskjermer. Sistnevnte har typisk tette, bomullsaktige blomsterhoder. A. nemorosum, som hovedsakelig finnes i Sørvest-Finland, skiller seg fra ovennevnte ved at den er høyere (100–250 cm), og at den vanligvis har blomsterhoder på en noe bøyd midtnerve (rachis).

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page