© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Småklengemaure

Galium spurium

  • Familie: Maurefamilien – Rubiaceae
  • Høyde: De klatrende stenglene er 20–70 cm lange.
  • Blomst: Regelmessig (aktinomorf). Kronen hjulformet, ca. 1 mm bred, med fire gulgrønne eller grønnhvite, basalt koblede, smalt trekantete, spisse kronblader. Ingen blomsterbegre. Pistillen består av to koblede fruktblader, to grifler. Pollenbærere 4, festet mellom kronflikene.
  • Blader: I kranser rundt stengelen, uten stilk. Kranser består vanligvis av seks til ni blader som er lineære til smalt elliptiske, skjøre, har kort spiss i enden og er dekket med krokhår.
  • Frukt: En schizocarp formet av to nesten kuleformede deler som er dekket av stive krokhår, eller, sjeldnere, glatt.
  • Voksested: Åkrer, hager, udyrket mark.
  • Blomstringstid: Juni–september.

Småklengemauren er en ettårig ugressplante. Den fester seg til planter i nærheten ved hjelp av krokhår med gripeevne. Frukten spres også effektivt takket være lignende pigger.

Småklengemauren kom til Finland for lenge siden via mennesker. Den spredte seg mot nord med jordbruk. Denne arten er lett å forveksle med den sørlige slektningen, klengemauren (G. aparine), som har en hvit blomst og fruktpigger med en oppsvulmet base.

Maurene ligner mye på sine slektninger, myskene (Asperula spp.). De mest karakteristiske kjennetegnene finnes i blomstene. Kronen på myskene er traktformet med et langt rør. Kronen på maurene er hjulformet med et kort rør.

Medlemmene av maurefamilien (Rubiaceae) i Finland bærer tilsynelatende bladene sine i kranser. I virkeligheten bærer hvert ledd bare to motsatte blader. Det er akselbladene som ligner svært mye på blader.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page