© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Småsyre

Rumex acetosella

  • Familie: Syrefamilien/slireknefamilien – Polygonaceae
  • Høyde: 10–40 cm. Stengel rød, rillete, grenete fra blomsterstanden.
  • Blomst: Regelmessig, liten, særkjønnet. Hannblomst: Blomsterdekkblader seks, med hinneaktige kanter, ofte røde, mindre enn 2 mm lange. Seks pollenbærere. Hunnblomst: Blomsterdekket består av to kranser av tre. Bladene i den ytre kransen er små, grønne og opprette. Indre krans utgjør klaffene som omslutter frukten. De har elliptiske og tynne, grønne eller røde blader med hele kanter, uten knorter. Det er samme lengde på klaffer og frukt. Pistillen består av tre koblede fruktblader, tre grifler.
  • Blader: Vekselvise. Hårløse. Stilken på basale blader vanligvis lenger enn bladplaten. Bladplate smalt elliptisk til lineær, og vanligvis spydformet. Basale fliker lansettformede til lineære.
  • Frukt: En brun, rund og blank nøtt med tre kanter, ca. 1 mm bred.
  • Voksested: Tørre enger, veikanter, sandområder og lysninger.
  • Blomstringstid: Juni–august.

Syrer og høymoler (Rumex spp.) er en taksonomisk vanskelig slekt, ettersom den ofte krysser seg. Klaffene som omslutter den modne frukten, er ofte vesentlige i identifiseringen.

Småsyren er flerårig. Den tilhører en intragenerisk gruppe der de særkjønnede blomstene er på ulike planter (arten er diøcisk) og fruktklaffene er uanselige. Denne arten trives i tørr og sur jord. Den unngår kalkholdig jord. Den er ikke i stand til å løse opp fosfater fra kalkrike mineraler.

Småsyren er et vanskelig ugress, ettersom pælerøttene kan løpe en halvmeter ned i jorda, og det overfladiske rotsystemet kan strekke seg en meter unna skuddet. I tillegg til dette vokser det ut små knoller som utvikles til nye individer. Frøene klarer seg lenge, og de spirer lett frem på tørre og varme steder. Bladene på småsyren inneholder mye oksalsyre som skal beskytte mot planteetere.

Matsyren (R. acetosa) ligner mye på småsyren. Bladene er pilformede og fruktklaffene klart større enn frukten.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page