© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Stemorsblomst

Viola tricolor

  • Familie: Fiolfamilien – Violaceae
  • Høyde: 8-25 cm. Stengel opprett, forgrenet, glatt.
  • Blomst: Noe speilsymmetrisk, 15-25 mm bred, nikkende. Kronblader 5, 4 rettet oppover, 1 nedover, vanligvis en blanding av fiolett, gul og hvit, en av fargene kan være blek eller mangler. Nedre kronblad forlenget bak til en poseaktig spore som strekker seg forbi utvekstene på begerbladene. Begerblader 5, grønne, med forlengelse bak i form av et flatt, sporeaktig vedheng. 5 pollenbærere. Pistill bestående av 3 koblede fruktblader, griffel enkeltsittende. Blomstene vokser ut fra bladakslene.
  • Blader: Vekselvise, kortstilkede, med akselblader. Bladplate eggformet til elliptisk med rundtannede kanter. Akselblader store, ujevnt og smalt flikete, endefliken større enn sideflikene.
  • Frukt: En kapselfrukt som åpnes i tre fliker.
  • Voksested: Bergområder med enger, berghyller i frodige skoger, veikanter, åkrer.
  • Blomstringstid: Mai–september.

Den ettårige eller flerårige stemorsblomsten er en variert medlem av den store slekten Viola. I Sør-Finland vokser den hovedsakelig i bergområder, mens den i nord også finnes som ugress på dyrket jord.

De store akselbladene på stemorsblomsten kan forveksles med faktiske blader. De er fjærflikete og endefliken er større enn de andre. Kronbladene på stemorsblomsten er lengre enn begerbladene. Dette skiller den fra åkerstemorsblomst (V. arvensis), som har kronblader som er kortere eller like lange som begerbladene.

Det norske navnet på planten skriver seg antagelig fra fargen og formen på blomsten: Nærmest den lubne baken til stemoren (det øverste paret med kronblader) sitter hennes egne barn (de to kronbladene til siden), mens stebarnet (nederste kronblad) sitter for seg selv lengre vekk.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page