© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Stivdylle

Sonchus asper

  • Familie: Korgplantefamilien – Cichoriaceae (Compositae)
  • Høyde: 30–80 cm
  • Blomst: Mange lysegule, tungeformede, små stråleblomster gruppert til blomsteraktige hoder (capitula), 1,5–2 cm brede. Krone med 5 koblede kronblader, i spissen tungeaktig og 5-tannet. Blomsterbeger omformet til en pappus. Pollenbærere 5, pollenknapper sammenkoblet til et rør rundt griffelen. Pistill med 2 koblede fruktblader, enkeltsittende griffel, arr 2-flikete. Hode (capitulum) støttet av tre kranser med dekkblader. Hoder (capitula) i en halvskjermaktig klase.
  • Blader: Vekselvise, kraftige, blanke, hårløse. Stilk på de nederste bladene med kanaler, vinget, vingekanten har noen få spisse tenner. Bladplate med tannede, spisse kanter, gradvis avsmalnende ut til den vingede stilken. Stengelblader uten stilk, vanligvis lansettformede med hjerteformet base, basale fliker avrundet med myke torner og tannede kanter, noen ganger flikete.
  • Frukt: En brun, flat cypsela rillet på langs, kronet med en 8 mm lang pappus med hår uten forgreninger.
  • Voksested: Hager, dyrket mark, i nærheten av bosetninger, havner.
  • Blomstringstid: Juli–september.

Stivdyllen er en ettårig plante som produserer melkesaft. Blomsterhodene er beskyttet av tre vekselvise kranser med grønne dekkblader, 35–45 til sammen.

Stivdyllen trives på de samme stedene som haredyllen (S. oleraceus). De to artene kan skilles fra hverandre ved hjelp av haredyllens dypt flikete blader. Foruten den dominerende varianten, asper, finnes det også en annen rase stivdyller i Finland. Bladplaten på bladene til var. pungens har kanter med store torner og dype tenner, eller med fliker som på haredyllen.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page