© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Stolthenrikmelde

Blitum bonus-henricus

  • Synonym: Chenopodium bonus-henricus
  • Familie: Amarantfamilien – Amaranthaceae
  • Høyde: 15-70 cm. Stengel opprett, tykk, spredt grenet til uten grener, ofte klebrig.
  • Blomst: Vaanligvis regelmessig, liten. Blomsterdekket består av tre til fem grønne blader som er koblet sammen ved basen. De fleste blomstene sitter på toppen av stengelen i en tett, bladløs, konisk gruppe av tette klynger. Pollenbærere to til fem. Fruktblader koblede, gynøsium med 2–3 grifler.
  • Blader: Vekselvise, langstilkede. Bladplate trekantet, ofte spydformet , med hele kanter og avsmalnende tupp.
  • Frukt: En nøtt (achene).
  • Voksested: Hager, bakgårder, gamle ruiner, beitemarker. Finnes av og til ved havner og rundt møller.
  • Blomstringstid: (Mai–)juni–juli.

Det er vanskelig å skille artene i slekten Chenopodium fra hverandre. De har ofte kjennetegn som bare kan identifiseres ved hjelp av et mikroskop. Et av de viktigste kjennetegnene er strukturen på frøskallet. Slekten kan lett forveksles med svinemeldene (Atriplex spp.). Den siste har imidlertid særkjønnede blomster og karakteristiske dekkblader som omslutter frukten.

Stolthenrikmelde, også kjent som bingel, er flerårig, i motsetning til andre _Chenopodium_-arter. Den forbindes med gammel kulturell påvirkning. Den skiller seg mest fra sine nære slektninger med de langstilkede, trekantete bladene og den lange, akslignende blomsterstanden. Stengelen er ofte klebrig, og kjertelhårene har stilk. Ved hjelp av energien som er lagret i den tykke, flerårige roten, vokser det ut kjøttfulle blader på stolthenrikmelden som har blitt brukt som spinat.

Den har også blitt brukt som medisinplante mot magesmerter. Det spesielle tilnavnet bonus­-henricus stammer fra den sentraleuropeiske, hedenske feen ‘Guter Heinrich’, heller enn fra kongen av England.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page