Galium album & Galium x pomeranicum Galium x pomeranicum Galium x pomeranicum

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Stormaure

Galium album

  • Familie: Maurefamilien – Rubiaceae
  • Høyde: 40-110 cm. Stengel opprett med oppstigende grener, firkantet, hårløs.
  • Blomst: Regelmessig, 3-5 mm bred. Kronen hjulformet, med 4 hvite eller gulaktige, basalt sammenkoblede, ca. 2 mm lange kronblader, tupp med spiss. Pollenbærere 4, festet mellom kronflikene. Ingen blomsterbegre. Pistill med 2 koblede fruktblader, 2 grifler. Blomsterstanden en kvast.
  • Blader: I kranser rundt stengelen, uten stilk. Kransene består vanligvis av 6-8 blader som er lineære til elliptiske, noe læraktige, nesten hårløse, og som ender i en kort spiss. Kantene hårete og noe nedrullede.
  • Frukt: En rødbrun, hårløs, noe glatt schizocarp som utgjøres av to nesten kuleformede, 1 mm brede deler.
  • Voksested: Enger i åssider, beitemarker, veikanter.
  • Blomstringstid: Juni–august.

Den flerårige stormauren er en etablert innvandret plante i Finland. Den har imidlertid spredd seg til det nordligste Lappland siden den kom til Finland tidlig på 1900-tallet. Spredningen har hovedsakelig foregått via importerte frø og såkorn.

Stormauren krysser seg enkelt med gulmaure (G. verum). Hybriden (G. X pomeranicum) har blader med en hårete underside og gulaktige til hvite blomster som ofte er duftende (et kjennetegn som stammer fra gulmauren).

Medlemmene av maurefamilien (Rubiaceae) i Finland bærer tilsynelatende bladene sine i kranser. I virkeligheten bærer hvert ledd bare to motsatte blader. Det er akselbladene som ligner svært mye på blader.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page