© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Sumpmaure

Galium uliginosum

  • Familie: Maurefamilien – Rubiaceae
  • Høyde: De spredte stenglene er 5–30 cm lange, grove og firkantede.
  • Blomst: Regelmessig. Kronen hjulformet med 4 hvite, basalt sambladede kronblader, ca. 1,5–2,5 mm lang, smalt trekantet, spiss og grov på begge sider. Ingen blomsterbegre. Pollenbærere 4, festet mellom kronflikene, pollenbærere gule. Pistill med 2 koblede fruktblader. 2 grifler, basalt sambladete.
  • Blader: I kranser rundt stengelen, uten stilk. Kransene består vanligvis av seks blader som er smalt elliptiske og grove, som ender i en spiss og har nedrullede kanter. Midtnerve på nedre overflate spredt hårete.
  • Frukt: En brun schizocarp, 1,5 mm bred, formes av to halvkuleformede deler og er dekket med stive krokhår.
  • Voksested: Enger ved vannkanten, sumper, grøfter og noen ganger tørre åssider og plener.
  • Blomstringstid: Juli–august.

Den flerårige sumpmauren er kanskje den vanligste arten av Galium i Finland. I fjellregioner finnes den imidlertid bare så vidt over tregrensen. Den totale utbredelsen omfatter hele Europa bortsett fra den sørligste middelhavskysten. Sumpmauren er ikke en spesielt krevende art når det gjelder jord. Enger som er dannet av tørkede myrer, er imidlertid det beste voksestedet for denne arten. Den trives også i menneskelagde våtmarker i Sør-Finland, og ved naturlige våtområder og kilder i Øst- og Nord-Finland.

Maurene ligner på sine slektninger, myskene (Asperula spp.). De mest karakteristiske kjennetegnene finnes i blomstene. Kronen på myskene er traktformet med et langt rør. Kronen på maurene er hjulformet med et kort rør.
Medlemmene av maurefamilien (Rubiaceae) i Finland bærer tilsynelatende bladene sine i kranser. I virkeligheten bærer hvert ledd bare to motsatte blader. Det er akselbladene som ligner svært mye på blader.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page