© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Svensk skrinneblom

Arabidopsis suecica

  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae (Cruciferae)
  • Høyde: 15–40 cm
  • Blomst: Regelmessig. Kronblader fire, hvite med gul base, 4–6 mm lang. Begerblader fire, gule, klart kortere enn kronbladene, de to ytre med oppsvulmet base. Pistillen består av to koblede fruktblader. Pollenbærere seks, to av dem korte, fire lange.
  • Blader: Vekselvise. Basale rosettblader med stilk. Bladplate elliptisk eller spadeformet, med tannede til flikete kanter (spesielt nær basen) og stjerneformede hår på begge sider. Stengelblader nesten uten stilk, med tannede kanter.
  • Frukt: En 2–3 cm lang belg delt i to av en hinneaktig vegg (en langskulpe). Sylindrisk, tre til fire ganger så lang som fruktstilken, flat på oversiden. Frøet lysebrunt, ca. 0,8 mm langt.
  • Voksested: Solfylte bergområder, steiner i løvskoger, tørre gresskråninger, steingjerder, bakgårder, jernbaneområder og elvebredder.
  • Blomstringstid: Mai–juli.

Svensk skrinneblom er en ettårig plante med frø som spirer mot slutten av sommeren. Den overvintrende bladrosetten er vanligvis utgangspunktet for en blomstrende stengel den påfølgende sesongen. Stenglene er smale, og de kan blomstre når de er bare 5 cm høye. De mest typiske voksestedene til denne arten er bakgårder og steinete veikanter.

Svensk skrinneblom er svært vanskelig å skille fra sandskrinneblom (Cardaminopsis arenosa), som bare er vanlig helt nord i Østerbotten, Kainuu og Koillismaa. Den skiller seg fra svensk skrinneblom ved at den har lillaaktige skudd og hårete rosettblader med dype fliker og stor endeflik.

Svensk skrinneblom skiller seg fra sin nære slektning vårskrinneblom (A. thaliana) ved at kronbladene og basen til begerbladene er gule, mens de hos vårskrinneblom er henholdsvis rent hvite og grønne. Bladplatekantene til rosettbladene på vårskrinneblom er nesten hele eller spredt tannede.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page