© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Tangmelde

Atriplex prostrata

  • Familie: Amarantfamilien – Amaranthaceae
  • Høyde: 10–70 cm
  • Blomst: Hannblomst: Blomsterdekke gulaktig, regelmessig, ca. 1 mm bredt, blomsterdekkblader fire eller fem. Fem pollenbærere. Hunnblomst: Mangler blomsterdekke, beskyttes av to opprette, melete dekkblader nesten uten stilk, 2–7 mm lange, som har hele til tannede kanter og glatt eller tannet bakside. Fruktblader koblede, gynøsium med 2 grifler.
  • Blader: De aller nederste bladene er motsatte, og de øverste er vekselvise. Bladplate trekantet, rundtannede til nesten hele kanter. Øvre blader dekket av et tett lag med kjertelhår, med nesten helt rett eller bredt kileformet bladbase med flikaktige tenner.
  • Frukt: En achene beskyttet av og sammenkoblet med to opprette dekkblader.
  • Voksested: På strender særlig på tangvoller. Hager i innlandet, sukkerroeåkrer og søppelfyllinger.
  • Blomstringstid: (Juli-) august–september.

Det er vanskelig å skille mellom de ulike meldene (Atriplex spp.). De er svært like arter i slekten Chenopodium, men man ser derimot forskjell på disse gjennom at meldene har særkjønnede blomster (de er enbo og i sjeldne tilfeller tvebo) og karakteristiske dekkblader som beskytter frukten. Man gjenkjenner slekten Atriplex best på disse dekkbladene.

Tangmelden er en ettårig plante hjemmehørende i Finland. Den er en svært variabel strandsoneart. Den skiller seg fra svinemelden (A. patula) gjennom de foretrukne voksestedene, og ofte også formen på bladene. Bladbasen på tangmelden er rett eller bredt kileformet, og de basale flikene består av innsnitt. De basale bladflikene på svinemelden peker ofte fremover. Til forskjell fra svinemelden er de beskyttende dekkbladene på tangmelden ofte hele.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page