Campanula glomerata 'Superba'

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Toppklokke

Campanula glomerata

  • Familie: Klokkefamilien – Campanulaceae
  • Høyde: 20-80 cm.
  • Blomst: Krone med fem, koblede kronblader, klokkeformede, 16–30 (-35) mm lange, dyplilla til blå. Kronefliker trekantede, spisse. Beger femflikete, fliker avsmalnende, spisse med tannede kanter, hårete. Pistill med tre koblede fruktblader, griffel kjertelhårete over, kortere enn krone, arr treflikete. Pollenbærere fem, pollenknapper lengre enn pollentråder.
  • Blader: Vekselvise. Nedre blader langstilkede. Stilk maks. smalt vinget. Bladplate med bust på begge sider, eggformet til lansettformet, ofte med hjerteformet base og med fintannede kanter. Øvre blader uten stilk, noe stengelomsluttende, lansettformede til elliptiske med fintannede kanter.
  • Frukt: En tydelig nervete, ca. 5 mm lang, nikkende kapsel base som åpner seg ved basen.
  • Voksested: Småskog, engbakker, veikanter, tørre gressletter, rike blandingsskoger.
  • Blomstringstid: Juni–august.

Slekten Campanula består av rundt 300 arter. Mange av artene hører hjemme i de sentral- og søreuropeiske fjellområdene, og ved Middelhavet. De er vanligvis flerårige urter som inneholder melkesaft.

Toppklokken, også en flerårig plante, trives godt i områder med menneskelig aktivitet. Den er en art som vokser på enger og i veikanter, og som i Finland er vanligst i innsjøområdet. Variabiliteten til toppklokken vises f.eks. i hårmengden på bladene og stengelen. Blomstene sitter i tette klaser i bladakselen eller øverst på stengelen, og fargen er mørkere enn på blomstene på andre klokker i Finland.

Den sjeldne, men svært like C. cervicaria skiller seg fra toppklokken ved at den har brede, vingete bladstilker og butte begerfliker. Toppklokken er dessuten mykhårete, mens hårene på C. cervicaria er grove og stive.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page