© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Trollbær

Actaea spicata

  • Familie: Soleiefamilien – Ranunculaceae
  • Høyde: 30–70 cm
  • Blomst: Regelmessig (aktinomorf), ca. 1 cm bred. Corolla white, petals 0 to 4, narrow-based. Begerblader 3 eller 4 med spiss tupp. Krone og blomsterbeger kortere enn pollenbærerne, og visner tidlig. Gynøsium med én griffel som består av ett fruktblad. Tallrike pollenbærere.
  • Blader: Vekselvise. Store (opp til 40 cm brede), vanligvis tredobbelt finnede eller to ganger parbladede. Småbladene er elliptiske til avlange, nesten hårløse og med tannede kanter. Basen til toppsmåbladet er vanligvis hjerteformet eller avrundet, sentralfliken noe lengre enn sideflikene og topptannen noe lengre enn kanttennene.
  • Frukt: Et svart bær som inneholder mange frø.
  • Voksested: Tørre, næringsrike blandingsskog.
  • Blomstringstid: Juni.

Trollbæret, også kjent som Christophskraut, er en flerårig skyggeplante som trives i blandingsskog. Den er en svært giftig. Frukten til Actaea-arten er et bær med mange frø. De fleste andre medlemmene av soleiefamilien har tørre frukter. Det er 10 til 12 protogyne, gammeltluktende blomster i den klaseformede blomsterstanden til trollbæret. Planten utvikler en lang og tykk underjordisk stengel.

Det tyske navnet “Christophskraut” stammer fra den hellige Kristoffer, som man trodde at beskyttet folk mot pesten. Man trodde planten inneholdt substanser som forebygget infeksjon. Trollbæret har blitt brukt som medisin på mange forskjellige måter. For eksempel som effektiv behandlingsmiddel mot hudsykdom og astma.

En annen Actaea-art som forekommer i Finland er rød trollbær (A. erythrocarpa), som skiller seg fra trollbæret ved såvidt forskjellige blader og røde bær.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page