© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Tyrihjelm

Aconitum lycoctonum ssp. septentrionale

  • Synonym: Aconitum lycoctonum
  • Familie: Soleiefamilien – Ranunculaceae
  • Høyde: 1–2 m. Stengelens øvre del hårete.
  • Blomst: Speilsymmetrisk, opptil 5 cm høy. Blomsterdekkblader fem, blå, fiolette, noen ganger lys rosa eller gule, hårete. I den øverste hetteaktige delen er det to nektarførende staminodier. Blomsterstilk ca. 1–2 cm, hårete. Dekkblader smale, uten stilk. Tallrike pollenbærere. Gynøsium består av 2 til 5 fruktblader, frie eller sambladete ved basen. Blomster i en 20–50 cm høy blomsterklase.
  • Blader: Vekselvise, håndformede 3–5-flikete ned til midtnerven og hårete på begge sider. Fliker store og skarptannede og ytterligere flikete. Stengelblader nesten uten stilk, baseblader langstilkede.
  • Frukt: En belgkapsel med mange frø (ca. 5 mm). Vanligvis i grupper på tre, hårløse, kurvede, med tupp, åpner seg langs den indre sømmen.
  • Voksested: Frodige lunder, utkanten av frodige enger og næringsrike sumper. Lokalt en forvillet plante.
  • Blomstringstid: Juni–juli.

Tyrihjelm er en sjelden og fredet art i Finland. Det antas at den er menneskespredd. Den er flerårig med tykk, knollaktig jordstengel. Hver vår vokser det ut et skudd med større blader enn året før. Planten bærer et blomstrende skudd først etter flere år (opptil ni år ifølge noen observasjoner).

I likhet med sine nære slektninger inneholder tyrihjelmen akonitiner, som er rasktvirkende gifter. I India har for eksempel tyrihjelm blitt brukt til giftpiler. På grunn av strukturen på tyrihjelmens blomst kan den bare befruktes av relativt sterke humler. Tyrihjelmen foretrekker kalkholdig jord, men er ikke avhengig av det.

Det finnes to andre Aconitum_-arter i Finland. Hjelm (_A. napellus) og prakthjelm (A. x stoerkianum). Begge hjelmene har blomster med lavere hetter enn Tyrihjelmen. Bladene på hjelmene har smalere fliker.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page