Rumex longifolius & Rumex crispus

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Vanlig høymole

Rumex longifolius

  • Familie: Syrefamilien/slireknefamilien – Polygonaceae
  • Høyde: 60–120 cm. Stengel uten forgreninger opp til blomsterstanden. Stengelen opprett om vinteren.
  • Blomst: Vanligvis tvekjønnet, liten (2–3 mm), regelmessig. Blomsterdekkblader i to kranser av tre. Bladene i den ytre kransen er små og rettet oppover. Indre krans utgjør fruktklaffene, som er runde til nyreformede med hele eller småtannede kanter og vanligvis uten knorter. Noen av bladene kan ha en forlenget knort langs midtribben. Seks pollenbærere. Pistillen består av tre koblede fruktblader, tre grifler. Ledd på blomsterstilk nær basen. Blomster i klynger i flere klaser.
  • Blader: Basale blader vekselvise, langstilkede, hårete på undersiden langs nervene. Bladplaten maks. fire ganger så lang som den er bred, avlangt eggformet til elliptisk, med avrundet eller avsmalnende base og bølgete kanter. Stilk og bladplate har ca. samme lengde. Sliren hinneaktig, frynset.
  • Frukt: En brun og blank, skarpt trekantet ca. 3 mm bred nøtt.
  • Voksested: Dyrket jord, veikanter, strender, hager, søppelfyllinger.
  • Blomstringstid: Juli–september.

Syrene og høymolene (Rumex spp.) er en taksonomisk vanskelig slekt, ettersom slekten ofte krysser seg. Klaffene som omslutter den modne frukten, er ofte vesentlige i identifiseringen.

Den vanlige høymolen er flerårig. Den tilhører en intragenerisk gruppe der blomstene er tvekjønnede og fruktklaffene er klart lengre enn frukten. Denne arten forbindes vanligvis med menneskelig innblanding, og den er spredd vi mennesker. Den trives i nitrogenrik jord. Den mistrives i basisk grunn.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page