© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita. All rights reserved.

Vanlig myrklegg

Pedicularis palustris

  • Familie: Snylterotfamilien – Orobanchaceae
  • Høyde: 20–80 cm
  • Blomst: Uregelmessig (zygomorf), 15–22 mm lang. Krone rødrosa, noen ganger hvitaktig, toleppet og med langt rør, underleppen treflikete. Begerblader fem, koblede, blomsterbeger toleppet, uklart flikete. Pollenbærere fire. Pistill med to koblede fruktblader. Blomsterstanden en lang aks som er glissen nederst.
  • Blader: Basale rosettblader med stilk, ofte forholdsvis store med trekantet til lansettformet, dobbelt fjærflikete bladplate. Stengelblader vekselvise eller motsatte, kortstilkede. Bladplate lansettformet til lineær, fjærflikete, fliker tannede eller også flikete.
  • Frukt: En brun, ganske oval kapsel.
  • Voksested: Ssp. palustris: Enger ved sjøen, innsjø- og elvekanter som av og til oversvømmes, moer. Ssp. opsiantha: Oversvømte strender ved innsjøer med fast grunn, våte kanter av små innsjøer og dammer. Ssp. borealis: Næringsrike våtmarker, i nord også på strender og myrer som av og til oversvømmes.
  • Blomstringstid: Ssp. palustris: Juni–juli. Ssp. opsiantha: (Juli–) august.

Vanlig myrklegg er en nesten hårløs, toårig hemiparasitt med et anstrøk av brunrødt. Den absorberer ekstra næringsstoffer fra røttene på naboplanter. I Finland er det registrert tre underarter, som har ulik blomstringstid og utbredelse.

Ssp. palustris er en forholdsvis lav (20–40 cm), kraftig, svært forgrenet myrplante som vokser i Sør- og Midt-Finland. Den har de største blomstene (18–22 mm lang krone) av de tre underartene, og den blomstrer i juni/juli. Ssp. borealis er også en forholdsvis lav plante (20–30 cm), men med bare noen få eller helt uten grener. Den forekommer i Nord-Finland. Kronen er ca. 15 mm lang, og den blomstrer i juli. Ssp. opsiantha er vanligvis svært forgrenet og høy (30–80 cm). Den smale, men kraftige stengelen lignifiseres og holder seg opprett gjennom hele vinteren. Denne underarten forekommer i Sør- og Øst-Finland, akkurat som den vanlige myrkleggen, men blomstene er mindre (14–17 mm lang krone) og blomstringen starter i slutten av juli.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page