© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Veisennep

Sisymbrium officinale

  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae (Cruciferae)
  • Høyde: 30–60 cm
  • Blomst: Regelmessig, 3–6 mm bred. Kronblader fire, gule til lysegule. Begerblader fire, ca. 2 mm lange, hårete. Pistillen består av to koblede fruktblader. Pollenbærere seks, to av dem korte, fire lange.
  • Blader: Vekselvise. Korthårete, fjærflikete. Endeflik stor, trekantet, med spydformet base. Øvre blader ofte bare med endeblad.
  • Frukt: En 1–1,5 cm lang belg delt i to av en hinneaktig vegg (en langskulpe). Vanligvis hårete, tett presset mot stengelen, begge klaffer 3-nervete. Fruktstilk 1–2 mm lang.
  • Voksested: Bakgårder, veier, havner og mindre ofte langs, jernbanen og rundt møller.
  • Blomstringstid: Juli–september.

Veisennep er en ettårig eller toårig plante som knyttes til gammel bebyggelse. På samme måte som andre slike arter har den gått tilbake som følge av reduserte voksesteder. Denne arten forekommer bare i boligområder, siden det er svært få naturlige områder som oppfyller plantens krav. Den foretrekker nitrogenrik og basisk jord, og derfor opptrer den sjelden som ugress på kornåkere.

Veisennep har blitt brukt til urtemedisin. Unge blader har blitt brukt til salat og frøene til å lage sennep. I Finland er det to raser av denne arten, den østlige (var. officinale) og den vestlige (var. leiocarpum). Stenglene og bladene til den vestlige varianten er bare spredt hårete, og frøbelgene hårløse.

Den andre forholdsvis vanlige arten av Sisymbrium i Finland er kjempesennep (S. altissimum). Forskjellen på disse artene er tydeligst på stengelbladene til kjempesennep, som er dypt fjærsnittdelt, og fruktene, som står skrått opprett.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page