0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Alke

Alca torda

  • Beskrivelse: En stor, svart og hvit sjøfugl som ser klønete ut. Ligner på lomvien, men nebbet er kortere, høyere og buttere.
  • Størrelse: Lengde 38-43 cm, vingespenn 60-69 cm, vekt
    600-840 g.
  • Reir: Eggene legges i groper i steinete grunn, noen ganger med planter, småstein, beinfragmenter etc. som reirmateriale.
  • Hekking: Ett egg som legges i mai til juni og ruges av begge foreldrene i 34–39 dager. Ungene mates i reiret i 16–19 dager, og også i lengre perioder etter dette utenfor reiret, til de kan fly og finne mat på egenhånd.
  • Utbredelse: Hekker i kolonier på steinete øyer i ytre øygrupper. De største koloniene i finsk farvann har så mange som 1000 par. Det antas at det finnes 6000–8500 hekkende par i Finland.
  • Trekkforhold: Flyr sørover fra august eller senere om høsten, og vender tilbake i april til juni etter overvintring sør i Østersjøområdet.
  • Føde: Hovedsakelig fisk (sild, stingsild, sil). Kan frakte så mye som 7–8 fisker tilbake til ungene, på tvers i nebbet.
  • Rop: Lav klapring, ligner noe på froskekvekking.

Alken er en sjøfugl med svart overdel og hvit underdel. Det høye, vertikalt flate nebbet har en hvit, loddrett stripe. Mange individer har også en hvit stripe som går fra ovenfor neseroten til øynene. De mørke vingene har en svært tynn hvit stripe bak flygefjærene. Undervingene har et mørkt og lyst mønster, men med færre mørke markeringer enn lomvien. Armhulefjærene er hvite, og flankene mangler ofte mørke striper. Vinterfjærdrakten har mørk hette, men hvite kinn og strupe, og ingen tynn, mørk stripe som svinger nedover bak øynene (sammenlignet med lomvien). Unge alker ligner på lomvien i vinterdrakt, men de har tydeligere mørke og hvite farger og mørkebrun rygg. Alken har svarte bein og nebb, samt mørkebrune iriser. Ungfuglenes nebb er ikke så tykt vertikalt, og det mangler de hvite stripene som krysser de voksnes nebb.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page