0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Enghauk

Circus pygargus

  • Beskrivelse: En slank hauk, som steppehauken, men med litt bredere vinger og kortere vingespisser. Flyr nesten som en terne. Hannen er svært blek, hunnen er brun.
  • Størrelse: Lengde 39–50 cm, vingespenn 96–116 cm, vekt 230–445 g. Hunnen er størst.
  • Reir: Laget av strå og gress på bakken.
  • Hekking: 4–5 egg ruges av hunnen i 27–30 dager. Ungene er flyvedyktige innen 35 dager.
  • Utbredelse: I Finland hekker den bare svært sjelden i sør, i tett myrlandskap. Det antas å være 5–15 hekkende par i Finland. Fugler som ikke hekker, observeres under trekket.
  • Trekkforhold: Trekker til Afrika i august–september og vender tilbake i mai.
  • Føde: Fugler, smågnagere, firfisler, frosker og insekter.
  • Rop: Ropene under fluktspillet minner om ropene til kaien. Varselropet minner om ropet til myrhauken, men er raskere.

Enghauken har svært lange og smale vinger, med en kort femte håndsvingfjær. Stjerten er også lang og smal. Den ser tynn og hengslete ut. Flyr lett, nesten som en terne. Voksne hanner minner om myrhauken på farge, bortsett fra at de har lange, svarte striper langs flygefjærene (én på oversiden og to på undersiden) og mer svart på vingespissene. Underdelen har knapt synlige brune striper.

Voksne hunner minner også om andre hauker. De skilles best fra myrhaukhunner ved den generelle formen. De karakteristiske mørke stripene på flygefjærene samt de mørke stripene over undervingen skiller dem fra steppehauken. De lysere fargene under markeringene på vingedekkfjærene blir heller ikke gradvis mørkere innover mot kroppen.

Unge enghauker er mørkere enn voksne hunner, og underdelen er nesten helt rødbrun. (Unge myrhauker er brunere og har flere markeringer.) Unge enghauker skilles best fra unge steppehauker ved at de ikke har noen blekgule eller mørkebrune markeringer striper på halsen.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page