0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Jouko Lehmuskallio, M., W. & F. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Pohjolan linnut värikuvin. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Gråmåke

Larus argentatus

  • Beskrivelse: En stor måke som minner om fiskemåken på farge, med et kraftig nebb og “strenge” øyne. Ungfuglene er dekket av brune markeringer.
  • Størrelse: Lengde 54–60 cm, vingespenn 123–148 cm, vekt
    640–1.700 g. Hannen er størst.
  • Reir: Omhyggelig bygget av tørt gress, mose og lav på fjellhyller, mellom steiner på berg eller på en gresstue i myrlandskap.
  • Hekking: 1–3 egg (noen ganger 4) som legges fra slutten av april og ruges av begge foreldrene i 25–28 dager. Ungene er flyvedyktige innen 46-62 dager.
  • Utbredelse: Hekker langs hele kysten av Finland, i myrlandskap og rundt innsjøer så langt nord som finsk Lappland. Bestanden har økt de siste årene. Det antas å være 30.000–40.000 par i Finland.
  • Føde: Altetende. Finner ofte mat på søppelfyllinger.
  • Rop: Et skarpt skrik og et gjennomtrengende “klioo”.

Gråmåken er den nest største av Finlands vanlige måkearter, etter svartbaken. Voksne fugler har blågrå rygg med svarte vingespisser markert med hvite flekker på enden (som fiskemåken). Hodet, halsen og underdelen er hvite. Fjærene på ungfuglens hode, hals og rygg er for det meste gråbrune, med gulaktige kanter og flekker. Buken er gråhvit med mange brune flekker og striper. Vingefjærene er mørkebrune (til forskjell fra de nesten helt svarte vingefjærene på sildemåken), og de indre håndsvingfjærene danner en blek flekk (finnes ikke hos unge sildemåker).

Gråmåken har fire faser i livssyklusen og mange forskjellige fjærdrakter. Fra og med sin andre vinter har de fått grå rygg og gule iriser. Eldre gråmåker har rosa bein, mens ungfugler har brunaktige bein. Nebbet til voksne fugler er gult med en blek tupp samt en rød flekk på underdelen av nebbet, som de får i løpet av sin tredje vinter. Ungfugler har mørke og rødlige nebb. Irisene er blekgule hos voksne og mørkebrune til blekgule hos ungfugler.

Gråmåkene flyr ofte høyt i V-formede formasjoner mellom hvileplassen og beiteområdet, og disse flokkene kan minne om traneflokker.

To nært beslektede arter kan av og til ses i Finland, kaspimåke (Larus cachinnans) og gulbeinmåke (Larus michahellis), men identifisering av disse fuglene er vanskelig og krever svært gode observasjonsforhold. Det er bare voksne gulbeinmåker som har gule bein.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page