0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Simo Mikkonen, Mervi Wahlroos, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Hønsehauk

Accipiter gentilis

  • Beskrivelse: En mellomstor eller stor, forholdsvis kortvinget og langstjertet haukefugl.
  • Størrelse: Lengde 49–64 cm, vingespenn 93–127 cm, vekt (hann) 750–1 060 g, (hunn) 1 140–1 710 g.
  • Reir: Stort reir laget av kvister, vanligvis i den nederste halvdelen av et tre, pyntet med bladrike greiner.
  • Hekking: 3–6 egg som legges fra midten av april, ruges bare av hunnen i 35–38 dager. Ungene er flyvedyktige innen 38–40 dager.
  • Utbredelse: Hekker i gammel skog i hele Finland. Tidligere ble den forbundet med store urskoger, men finnes i dag også i mindre skogsområder. Det antas å være 4 500–5 500 par i Finland.
  • Trekkforhold: Forlater Finland i september–november og vender tilbake mars–mai. Overvintrer nær Finland, rundt Østersjøen, og noen ganger også i Finland.
  • Føde: Fugler og pattedyr, noen ganger så store bytter som fasaner eller harer.
  • Rop: En serie gjennomtrengende, iherdige skrik eller ulike mjauende rop.

Hønsehauken er en kraftig hauk med korte, brede vinger og en lang stjert.
Hannen er betraktelig kortere enn hunnen og kan lett forveksles med den mindre spurvehauken, selv om hønsehauken har større buk og lengre flygefjær og hals. Når den flyr, er hodet mer fremtredende enn hos spurvehauken (slik at den minner mer om et kors), og kroppen virker bredere bak vingene, nær den hvite gumpen. De flyr med noen få, raske vingeslag, fulgt av lang, flat sveving. Kan noen ganger gli på oppadgående luftstrømmer.

Voksne hønsehauker har en grå overdel og en tettstripete underdel. Når de blir eldre, blir ryggen blågrå, og de mørke båndene på underdelen blir smalere. Ungfugler har brunaktig overdel, mens underdelen er blek med mørke langsgående striper. Hønsehauken har gule bein og blåsvart nebb med grønngul vokshud. Irisene hos ungfugler er gråaktige, men blir mer gule eller oransje med årene.

Det finnes tre underarter i Finland: A. g. gentilis i størstedelen av Finland, A. g. buteoides i finsk Lappland og A. g. moscoviae i Sørvest-Finland.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page