0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Kongeørn

Aquila chrysaetos

  • Beskrivelse: En stor rovfugl med lange vinger og lang stjert. Stjerten er omtrent havparten så lang som vingene er brede. I sveveflukt eller glideflukt holdes vingene i en grunn V-form.
  • Størrelse: Lengde 80–93 cm, vingespenn 190–225, vekt (hann)
    3–4,4 kg, (hunn) 3,8–6 kg.
  • Reir: Ofte en stor haug av pinner (opptil 2 m bred og 3 m høy), vanligvis i en furu, men også i andre trær eller på fjellhyller. Par kan ha flere reir som de veksler på å bruke. Fôret med små kvister, gress, mose og lav. Reirene er også pyntet med friske, grønne furugreiner (selv når de ikke er i bruk).
  • Hekking: 2–3 egg (i gjennomsnitt 3) som legges fra tidlig i mars, ruges hovedsakelig av hunnen i 42–45 dager. Ungene er flyvedyktige innen 68-77 dager.
  • Utbredelse: Hekker i Nord-Finland fra Nord-Karelen til Lappland, samt i Suomenselkä-regionen. Kan observeres i andre områder under trekket eller om vinteren. Hekker bare i områder med store skoger. Ble tidligere utsatt for omfattende jakt, spesielt av reineiere, men et nytt erstatningssystem har i dag så godt som løst problemet. I dag antas det å være 310–390 par i Finland.
  • Trekkforhold: Høsttrekket starter sent i september, og fuglene vender tilbake fra tidlig i mars. Overvintrer i Finland, Baltikum, Ukraina og Sør-Russland.
  • Føde: Pattedyr (så store som rever, sauer og reinsdyrkalver), fugler (fra troster til traner og svaner) og åtsler.
  • Rop: Et ringende kyaak eller kakling som minner om måkeskrik, men oftest taus.

Voksne kongeørner er lysebrune med gyllengul farge på hode og hals. Vingene og stjertens bakre del er mørkt gråbrune, og den innerste delen av vingene og halefjærene er markert med mindre tydelige mørkere og lysere striper. De har ofte lyse rødbrune flekker på brystet, vingekantene og på midtre underdeler. Uregelmessige hvite flekker av varierende størrelse kan være synlige nær vingeleddet, dannet av de større midtre og indre vingedekkfjærene.

Fjærdrakten til unge kongeørner har større fargekontrast. Vingefjærene er jevnt mørkegrå, uten striper. Håndsvingfjærene og noen av flygefjærene har hvite flekker innerst, og de øvre og nedre vingedekkfjærene er jevnt svartbrune. Stjerten til ungfuglene er hvit med et bredt svart bånd langs spissen. Ungfuglene vokser seg gradvis lik voksne fugler, men oppnår ikke voksen fjærdrakt før etter det femte fjærskiftet. De rødaktige markeringene på buken og ryggen blir tydeligere med årene. Kongeørnen har gule klør og fjær som dekker øvre delen av beina, og svart nebb med gul vokshud. Irisene er brune på ungfugler og gulrøde på voksne fugler.

Kongeørnen har kraftige vingeslag, ofte 6–8 fulgt av en rett glideflukt som varer i mange sekunder. Under sveveflukt holder den de lange vingene svakt oppover i en grunn V-form.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page